پوست انسان از دود سیگار الکترونیکی آسیب میبیند
شدت آسیب پوستی به مدتزمان و غلظت نیکوتین بستگی دارد
شاید زیاد شنیده باشید که سیگار و به طور کلی دود برای پوست ضرر دارد. این گزاره اگر در گذشته صرفاً یک باور تجربی بود، امروز دیگر علم میتواند آن را ثابت کند. به جز اثبات آن از طریق علم، اگر به اطراف خود هم با دقت بیشتری نگاه کنید، شاید متوجه شوید که سیگاریها پوست آسیبپذیرتر و آسیبدیدهتری نسبت به غیرسیگاریها دارند.
به تازگی تحقیقی از سوی دانشگاه کالیفرنیا در ریورساید انجام شده است که نشان میدهد قرار گرفتن پوست در معرض غلظت نیکوتین موجود در دود دست سوم یا تیاچاس THS و نشت سیگارهای الکترونیکی ممکن است به پوست آسیب برساند.
تیاچاس که نیکوتین جزء اصلی آن است، زمانی ایجاد میشود که دود بیروندادهشده از سیگار دیگران و همینطور دود ناشی از نوک سیگارهای روشن بر سطوحی مانند لباس، مو، مبلمان و اتومبیل بنشیند. تیاچاس در واقع نه به خود دود، بلکه به پسماندهای سیگار اشاره دارد. نشت سیگار الکترونیکی هم در واقع نشت مایعات درون آن است که ممکن است در اثر نشتی داشتن محصولات سیگار الکترونیکی یا زمانی که مصرفکنندگان و فروشندگان مایعات الکترونیکی را توی سیگارهای الکترونیکی قابل شارژ مجدد میریزند، رخ دهد.
جووانا پوزوئلوس که بهتازگی از دانشگاه کالیفرنیای ریورساید در رشته زیستشناسی سلولی، مولکولی و تکاملی مدرک دکترایش را دریافت کرده است، در اینباره میگوید: «ما در تحقیقاتمان متوجه شدیم که تماس پوست با نیکوتین ممکن است ترمیم زخم را مختل کند، حساسیت به عفونتهای پوستی را به دلیل کاهش واکنش ایمنی افزایش دهد و باعث استرس اکسیداتیو در سلولهای پوستی شود.»
استرس اکسیداتیو بازتابدهنده عدم تعادل میان تظاهرات سیستماتیک «گونههای فعال (واکنشپذیر) اکسیژن» (ROS) و توانایی یک سیستم زیستی در خنثیسازی و مهار میانجیهای سمی آن یا ترمیم آسیبهای وارده است.
لازم به ذکر است که این تحقیق با استفاده از EpiDermTM، یک مدل سهبعدی از پوست برونی انسان و کراتینوسیتهای کشتشده انسانی انجام شد. کراتینوسیتها سلولهای اپیدرمی هستند که کراتین، پروتئین موجود در مو و ناخن را تولید میکنند. محققان EpiDermTM را به مدت بیستوچهار ساعت در معرض غلظتهای مختلف نیکوتین که معمولاً در محیطهای تیاچاس و نشت سیگارهای الکترونیکی یافت میشود قرار دادند. سپس فرایندها و گذرگاههای تغییریافته در اثر قرار گرفتن اپیدرم در معرض نیکوتین را شناسایی کردند. آنها تأثیر نیکوتین را بر اندامکهای سلولی، میتوکندریها و پراکسیزومها –یعنی اندامکهای حاوی آنزیمهای دخیل در بسیاری از واکنشهای وابسته به سوختوساز– بررسی کردند.
در مجله اعتیاد بیشتر بخوانید
آیا ویپ یا سیگار الکترونیکی به سلامت استخوانها آسیب میرساند؟
سیگار الکترونیکی همچنان بحث برانگیز است
چگونه در سال جدید سیگار را ترک کنیم
به گفته پوزوئلوس، مستعدترین افراد کسانی هستند که به بیماریهای پوستی مثل زخمهای مرتبط با دیابت یا زخمهای شریانی مبتلا هستند.
او میگوید: «تماس پوست با پسماند نیکوتین ممکن است در ترمیم زخمِ کسانی که به چنین ضایعات پوستی مبتلا هستند، اختلال ایجاد کند و حساسیت به عفونتهای پوستی بیماریزا را افزایش دهد. کودکان نوپا و نوزادانی که تمایل به خزیدن روی سطوح آلوده یا تماس مکرر با سطوح داخلی دارند هم بهخصوص بیشتر در در معرض خطر تماس پوست با نیکوتین هستند.»
خوشبختانه، تغییرات در میتوکندریهای کراتینوسیتهای انسانی که به مدت بیستوچهار ساعت در معرض نیکوتین قرار گرفتهاند، برگشتپذیر است.
پرو تالبوت، استاد زیستشناسی سلولی که مشاور پوزوئلوس در این تحقیق بوده است، میگوید: «پوست ممکن است با اجتناب از قرار گرفتن در معرض محیطهای آلوده به تیاچاس و استفاده صحیح از مایع سیگار الکترونیکی بهبود یابد. توجه به این نکته مهم است که قرار گرفتن در معرض نیکوتین در زمان نسبتاً کوتاه –بیستوچهار ساعت در این تحقیق– برای آسیب رساندن به پوست کافی است.»
پوزوئلوس تأکید کرد که شدت آسیب پوستی به مدتزمان قرار گرفتن در معرض و غلظت نیکوتین بستگی دارد.
او گفت: «هم تیاچاس و هم نشت سیگارهای الکترونیکی میتوانند آسیبرسان باشند. قرار گرفتن در معرض تیاچاس ممکن است برای فردی که در خانوادهای آلوده به تیاچاس زندگی میکند دائمی باشد، که میتواند منجر به تماس پوستی مداوم شود. فروشندگان و مصرفکنندگانی که سیگارهای الکترونیکی حاوی غلظت بالایی از نیکوتین را استفاده میکنند هم میتوانند به شدت در معرض خطر قرار بگیرند.»
پوزوئلوس به مصرفکنندگان و فروشندگانی که با ویپ سر و کار دارند، توصیه میکند با پوشیدن لباسهای محافظ مناسب و نظافت کامل مناطق آلوده، تماس پوستی را به حداقل برسانند.
او همچنین گفت: «برای جلوگیری از این معضل، محدودیتهای مصرف سیگار و سیگار الکترونیکی در محیطهای بسته و سیاستهای اصلاح محیطهای آلوده باید اعمال و اجرا شود.»
ترجمه مجله اعتیاد: آزاده اتجاد
Provided by University of California – Riverside
https://medicalxpress.com/news