بعضی از ما وقتی برای اولین بار به انجمن معتادان گمنام آمدیم، به‌ندرت در جلسات حضور می‌یافتیم و بعد تعجب می‌کردیم چرا نمی‌توانیم پاک بمانیم. آن‌چه به‌زودی آموختیم این بود که اگر می‌خواهیم پاک بمانیم باید شرکت در جلسات را اولویت خود قرار دهیم.

امروز، به دلایل مختلفی در جلسات شرکت می‌کنیم. گاهی برای به مشارکت گذاشتن تجربه، توانایی و امید با اعضای جدیدتر به جلسات می‌رویم. گاهی برای دیدن دوستان و گاهی فقط به این خاطر که به در آغوش گرفتن کسی نیاز داریم، به آنجا می‌رویم. گهگاهی جلسه‌ای را ترک می‌کنیم و متوجه می‌شویم که واقعاً به یک کلمه از حرف‌هایی که گفته شده، گوش نداده‌ایم، اما هنوز هم احساس بهتری داریم. جو شادمانی و عشقی که جلسات ما را پر می‌کند، ما را برای یک روز دیگر، پاک نگاه داشته است. مهم نیست برنامه ما چقدر پرمشغله است، در هر حال حضور در جلسات را اولویت خود قرار می‌دهیم.   

پس از مدتی پاکی اثرات اعتیاد ما پایان نمی‌گیرد. هنوز به همدردی با سایر معتادان احتیاج داریم. برای حفظ ارتباط خود با اینکه چه کسی هستیم، از کجا آمده‌ایم و به کجا می‌رویم، شرکت در جلسات را ادامه می‌دهیم. هر یک از جلسات به ما یادآور میشود که با انجام اصول برنامه NA می توانیم بهبود پیدا کنیم.

در جلسات مشاهده میکنیم که افراد مختلف چگونه برنامه بهبودی را انجام میدهند و نتایج این کار چگونه در زندگیشان نمایان می‌شود. اگر می‌خواهیم مانند دیگران زندگی کنیم، می‌توانیم از آنچه آنها برای رسیدن به آن انجام داده‌اند، مطلع شویم. جلسات معتادان گمنام ارتباط ما را با جایی که بوده‌ایم و جایی که می‌توانیم برویم، حفظ میکنند. ارتباطی که بدون این جلسات ناممکن است و نمیتوان هیچ جای دیگر به دست آورد. این ارتباط موجب شرکت مجدد ما در جلسات میشود.

فقط برای امروز: در جلسه NA حاضر میشوم تا به خود یادآوری کنم چه کسی هستم، از کجا آمده‌ام و در بهبودی خود به کجا می‌توانم بروم.

(از کتاب فقط برای امروز، معتادان گمنام)


حقیقت هیچ وقت تغییر نمی‌کند

می‌دانیم بی‌تفاوتی نسبت به اصول روحانی بسیار خطرناک است؛ اما پس از مدتی پاکی، گاهی گرفتار شکل دیگری از بی‌حوصلگی می‌شویم. یعنی باورهایی را در ذهن خود می‌سازیم و وقتی چیزی برخلاف آن باورها ظاهر شود یا آن‌ها را زیر سؤال ببرد، در برابرش مقاومت می‌کنیم.

اما درست در همین لحظات است که امکان رشد واقعی پدیدار می‌شود؛ چرا که حقیقت هرگز تغییر نمی‌کند — این «ما» هستیم که درک‌مان از حقیقت را تصحیح و عمیق‌تر می‌کنیم.

(کتاب پاک زیستن ص ۸۱، ۸۲)


جبران خسارت

امروز آماده‌ام زخم‌های رابطه‌هایم التیام یابد. می‌دانم در گذشته، با آگاهی و توان همان زمان، بهترین تلاشم را کرده‌ام. پذیرش اینکه شاید به کسی آسیب رسانده باشم، از ارزش من نمی‌کاهد. همان‌طور که دیگران را می‌بخشم، خود را نیز با مهربانی می‌پذیرم.

همهٔ ما در حد آگاهی همان زمان رفتار کرده‌ایم. اکنون تمایل من به جبران خسارت، نشانهٔ رشد روحانی و صداقت درونی من است. جبران، نه‌تنها فاصله‌ها را ترمیم می‌کند، بلکه میان من و خویشتنم صلح برقرار می‌سازد. با هر قدم در این مسیر، احترام من به خود ژرف‌تر می‌شود و دیگر نمی‌توانم با امور ناتمام زندگی کنم.

امروز بخشش را برای آرامش خود برمی‌گزینم، نه برای کنترل نتیجه. رهایی، میوه‌ای است که از دل بخشش می‌روید.

دعای امروز:
خدایا، به من شجاعت جبران، مهربانیِ بخشش و آرامشِ رها کردن آن‌چه در کنترل من نیست عطا کن.


جبران خسارت در قدم هشتم و نهم

ترازنامه شخصی در قدم دهم

رضایت کاذب در بهبودی

Step 9 of Alcoholics Anonymous