اسارت نفس چیست؟

اعتیاد ذهن ما را مخدوش کرده بود. این را از همان قدم اول می‌فهمیم. ما همه چیز را فراموش می‌کردیم. از حال می‌رفتیم و سیاه‌مست می‌شدیم. بهانه‌تراشی می‌کردیم و حتی خودمان هم کم‌کم آنها را باور می‌کردیم. گیج و حیران بودیم. از چیزی سر در نمی‌آوردیم. تصمیم می‌گرفتیم نشئه کنیم و بعد همه چی را فراموش می‌کردیم.

اما اکنون ذهن‌مان خالی و آرام شده است. اگر به برنامه عمل کنیم و به اصل سادگی وفادار باشیم، می‌توانیم درست فکر کنیم. نباید مشروب بنوشیم یا مواد مخدر مصرف کنیم. باید در جلسات شرکت کنیم. قدم‌ها را انجام دهیم. خودمان باشیم. درخواست کمک کنیم. به نیروی برترمان اعتماد کنیم.

همیشه دو فکر وجود دارد که اگر راه را برایش باز بگذاریم، می‌آید و گند می‌زند به زندگی‌مان. یکی «درسته، اما…» و دیگری «کاش…»؛ اینها را به خودتان راه ندهید. به اصل سادگی وفادار بمانید.

نیایش امروز: نیروی برتر، به خاطر بهبودی از تو سپاسگزارم. کمکم کن امروز هوشیار و پاک باقی بمانم.

فعالیت امروز: امروز من آسیاب به نوبت عمل خواهم کرد و اصل سادگی را به خاطر خواهم داشت.

(ترجمه از کتاب Keep It Simple)

شکوفایی پس از ترک اعتیاد

و چه سعادتی است دوست شدن با کسی که از او نفرت داشته‌ای!

(کولت، رمان‌نویس فرانسوی)

اصلاً اینکه می‌گوییم از فلانی «متنفرم» یعنی چه؟ معمولاً به این معناست که ما انرژی زیادی را صرف احساسات منفی کرده‌ایم؛ یعنی به خودمان اجازه داده‌ایم زیادی به یکی اهمیت بدهیم. اگر آن شخص برایمان مهم نبود، هرگز نمی‌گفتیم از او «متنفریم». به راستی چرا باید بگذاریم احساسات منفی تا این اندازه روحمان را اشغال کنند؟

شاید در گذشته انرژی منفی در ما تقریباً تبدیل به یک وسواس شده بود. اشتغال ذهن وقت‌مان را می‌خورد و عزت نفس‌مان را مثل موش می‌جوید. اما در بهبودی یک لحظه تغییر برق‌آسا اتفاق می‌افتد؛ لحظه رهایی از اسارت نفس.

در حالی که آن شخص دیگر، در نهایت فقط یک آدم دیگر، یک جستجوگر، مثل خودمان است. و از آنجا که آن‌قدر برایمان مهم بوده که وقت و انرژی زیادی را صرف تنفر از او کردیم، احتمالاً کسی است که از این موضوع خرسند خواهد شد.

بهبودی به ما این فرصت را می‌دهد که بسیاری از احساسات منفی را در خود از بین ببریم، که بفهمیم هر کس دو وجه «دوست» و «دشمن» دارد.

امروز، من به درونم نگاه می‌کنم تا ببینم که آیا هنوز نگرانی وسواس‌گونه با دیگران دارم یا نه. و تصمیم راسخ خواهم گرفت که آنها را از خود بزدایم.

(ترجمه از کتاب Each Day a New Beginning)


لحظه رهایی از اسارت نفس

عبارت اسارت نفس اغلب در زمینه‌های اعتیاد و بهبودی، به ویژه در برنامه‌های دوازده قدمی مانند الکلی‌های گمنام و معتادان گمنام مورد استفاده قرار می‌گیرد. در این زمینه، اسارت نفس به حالتی اطلاق می‌شود که در آن فرد توسط نفس، منیت، اراده و خودمحوری خود کنترل می‌شود. وقتی وارد برنامه بهبودی می‌شویم و دعا می‌کنیم، تصدیق می‌کنیم که در اسارت خود بوده‌ایم. اکنون با کمک نیروی برتر، زندگی ما دچار تغییر خواهد شد.

ما اغلب فقط با فکر کردن به خودمان و نه فکر کردن به دیگران تصمیم می‌گرفتیم. ما اکنون می‌خواهیم این طرز تفکر را متوقف کنیم و اسارت خود را که زندگی ما را اداره می‌کرد، رها کنیم. تعریف اسارت حالتی است که توسط برخی از قدرت‌ها یا کنترل‌های خارجی، در معرض آن قرار می‌گیریم. ما در حال گذار از اراده خود به خواست خدا هستیم.


دعای قدم سوم

پروردگارا

خود را تقدیم تو میدارم با من کن و از من ساز آنچه خود اراده کنی

از اسارت نفس رهایم کن تا انجام اراده ات را بهتر توانم

مشکلاتم را بگیر تا پیروزی بر آنها شاهدی باشد برای کسانی که 

با قدرت تو عشق تو و راه تویاریشان خواهم داد

باشد که همیشه بر اراده تو گردن نهم 


موضوعات مرتبط در مجله اعتیاد etiad.org

نقش عزت‌ نفس در مصرف مواد‌ و الکل

مشکل قدم سوم معتادان گمنام

Bondage of Self Exposed