
پدیدهای به نام الکل بیکیفیت
میزان مسمویتهای ناشی از مصرف الکل در جوانان ایرانی افزایش داشته است
میلیونها نفر در کشور الکل مصرف میکنند و هر از گاهی اخباری از کشف مشروبات تقلبی و ضبط ادوات ساخت مشروبات دستساز و کوری یا مرگ بر اثر مصرف مشروبات الکلی در کشور منتشر میشود. با وجود ممنوعیت مصرف الکل در ایران، شواهد حاکی از روند رو به رشد مصرف این نوشیدنی است. در سالهای اخیر، مسئولان بیشتر از گذشته درباره گرایش برخی از جوانان به مصرف الکل و موادمخدر صنعتی صحبت کرده و آمار ارائه کردهاند.
مقوله نوشیدن مشروبات الکلی و اما و اگرهای آن یک سوی ماجراست و سوءاستفادههایی که از بازار این مشروبات در کشور میشود مقوله دیگری است. چرا که به دلیل ممنوعبودن تولید، توزیع و فروش مشروبات الکلی قاچاق که اکثرا تقلبی هستند، بیشتر شده است. مشروبات دستساز که قرصهای مسکن و مواد مضر هم با آن مخلوط شده، به شدت به مصرفکنندگان صدمه میزند. و بالاخره استفاده از الکل طبی به مراتب بیشتر شده است، به طوری که وزارت بهداشت از این موضوع ابراز نگرانی کرده و از مصرف خوراکی بیرویه الکلهای صنعتی در کشور خبر داده است.

در مجله اعتیاد بیشتر بخوانید
افسردگی تنها دلیل الکلیسم من نبود
از 200 میلیون لیتر مصرف تا الکلیهای گمنام
مصرف الکل در جوانان کشور
در حالی که در بیشتر کشورهای جهان فروش و استفاده از مشروبات الکلی برای جوانان زیر ۱۸ سال ممنوع است و برای افراد خاطی مجازاتهای سنگین در نظر گرفته شده است، اما در کشور ما سن۱۵ تا ۳۵ سال بیشترین سن استفاده از الکل محسوب میشود. دکتر مصطفی حمدیه، متخصص اعصاب و روان با بیان مصرف الکل میان ۱۸ درصد از جوانان و نوجوانان کشور گفت، ۴ درصد این افراد معتاد به الکل هستند.
یک مطالعه در ایران نشان میدهد که میزان مسمویتهای ناشی از مصرف الکل در نوجوانان ایرانی در همهگیری کرونا افزایش داشته است. به گزارش روزنامه همشهری نتایج این پژوهش نشان داد که بستری بیمارستانی به علت مسمومیت با الکلها در دوران پس از کووید-۱۹ به شکل معناداری افزایش پیدا کرده است (۳۷۵ مورد در مقابل ۲۰۲ مورد). به نحوی که در مدت زمان شروع کووید-۱۹ بستری به علت مسمومیت با محلولهای الکلی ضد عفونی کننده در کودکان مساوی یا کمتر از ۱۵ سال، به نحو معناداری بیشتر شده و از سوی دیگر مصرف مشروبات الکلی در نوجوانان بالای ۱۵ سال حدود ۷ برابر بیشتر شده است.
آسیبشناسان میگویند بیشتر مشروبات الکلی که در کشورمان توزیع میشود دارای غلظت بیشتر از ۴۰ درصد است. در حالی است که الکل مورد استفاده در کشورهای اروپایی غلظت کمتری دارد بنابراین، بعد از مصرف این نوع الکل در کشورمان میزان خشونت، پرخاشگری و نزاعهای دستهجمعی اتفاق میافتد. فرد تحتتاثیر مشروبات الکلی منطق و عقل خود را از دست داده و دست به اقداماتی میزند که در حالت عادی و طبیعی حتی باورکردن آن برایش غیرممکن است. مطالعات علمی، کمبود تفریح و سرگرمی و گرانبودن امکانات تفریحی را از مهمترین دلایل گرایش جوانان به مشروبات الکلی میداند.
حامد سجادپور روانشناس بالینی در گفت و گو با ایسنا با اشاره به اینکه مصرف مشروبات الکلی توسط جوانان و نوجوانان علت های بسیاری دارد، اظهار کرد: حضور پدر الکلی در خانواده، عزت نفس پایین، وجود اختلال روانی مثل افسردگی و یا افرادی که نوسان خلق دارند مثل اختلال شخصیت مرزی، خودکارامدی پایین(یعنی فرد خودش را ناکارامد میداند) برخی از علتهای گرایش جوانان و نوجوانان به مشروبات الکلی است.

ورود سالی ۶۰ تا ۸۰ میلیون لیتر مشروب الکلی به ایران
به گزارش منابع خبری، سالانه حدود ۶۰ تا ۸۰ میلیون لیتر انواع مشروبات الکلی به ایران قاچاق میشود. این میزان جدا از مشروبات ساخته شده در داخل ایران است.
چندی پیش مجله اشپیگل آلمان نتایج تحقیقات درباره تاریخچه تولید الکل در دنیا را منتشر کرده بود. بر اساس این گزارش، چینیها دستکم از ۹ هزار سال پیش و ایرانیها حداقل از ۵ هزار و ۵۰۰ سال پیش نوشابههای الکلی تولید میکردهاند. بر اساس گزارش اشپیگل، کشوری که امروزه در آن نوشیدن مشروب ممنوع است و مجازات به همراه دارد، جزو قدیمیترین تولیدکنندگان نوشیدنیهای الکلی در جهان بوده است.
درباره میزان دقیق مصرف نوشیدنیهای الکلی در ایران آمار دقیقی در دست نیست و بارها از سوی مسئولان مختلف آمارهای ضد و نقیضی در این زمینه اعلام شده است. مصرف نوشیدنیهای الکلی غیراستاندارد و قاچاق بارها در ایران منجر به مرگ و یا از دست دادن بینایی شماری از مصرفکنندگان شده است.
درباره الکلیسم در مجله اعتیاد بیشتر بخوانید