
هشدار درباره داروهای آرامبخش اعتیادآور
مصرف خودسرانه زولپیدم مواردی از مرگ مشکوک را بهدنبال داشته است
بسیاری از خانواده ها و جوانان بر این باورند که فقط مصرف مواد مخدر اعتیادآور است غافل از این که اعتیاد برخی از داروهای مسکن، خواب آور و آرامبخش کمتر از این مواد نیست و باید مراقب بود و از استفاده آن خوداری کرد.
به گزارش مجله اعتیاد، مصرف بعضی داروها به ویژه زمانی که به صورت خود درمانی باشد، میتواند باعث وابستگی و اعتیاد افراد شود. این داروها برای تسکین دردهای روحی، روانی و عضلانی تجویز میشوند ولی میتوانند باعث وابستگی جسمی یا روانی فرد به دارو شود به طوری که با قطع دارو، علایم و عوارض آن مشکلاتی را ایجاد کند.
بيش از 23 درصد جمعيت 15 تا 64 ساله كشور گرفتار يكي از انواع اختلالات رواني هستند. بنابراين، اولين گروه از افراد وابسته به داروهاي اعتيادآور، ممكن است از همين افراد باشند.
سازمان بهزيستي كشور بارها درباره افزايش شيوع سوءمصرف داروهاي اعتيادآور هشدار داده است. اين هشدار به دليل گزارشهاي دريافتي درباره افزايش سوءمصرف ترامادول، داروهاي خوابآور و مسكنها و افزايش موردي اما نگرانكننده سوءمصرف ريتالين، فهرست طولاني از مصرف خودسرانه و غيرمجاز داروهاي اعتيادآور را دربرميگيرد. اواخر سال 96، رييس گروه مطالعات اعتياد پزشكي قانوني، نسبت به شيوع سوءمصرف زولپيدوم در ورزشكاران، پزشكان، دانشجويان و دانشآموزان خبر داد.
هشدار سازمان غذا و دارو
زولپیدم داروی خواب آوری است که گاهاٌ با نام تجاری امبین نیز به فروش میرسد. زولپیدم دارویی تازه وارد و کمتر شناخته شده میباشد که توسط بسیاری افراد جایگزین بیشتر خوابآورها شده و معمولاً توسط روانپزشک متخصص برای افرادی که دچار بیخوابی هستند تجویز میشود. زولپیدم در صورت سوءمصرف، میتواند برای فرد بسیار خطرناک و اعتیادآور باشد.

بنابر اعلام روابط عمومی سازمان غذا و دارو، زولپیدم Zolpidem به هیچوجه داروی بدون نسخه نیست، مصرف خودسرانه و خود تجویزی آن منجر به برخورد با موارد متعدد افرادی شده که بدون مصرف زولپیدم، اینک حتی قادر به ادامه زندگی روزمره نیستند. نه تنها زولپیدم آن داروی به ظاهر کم عارضه سابق نیست، بلکه سوء مصرف و مصرف خودسرانه آن عوارض متعددی مثل اختلال حافظه، رفتارهای عجیب و لجام گسیخته، اختلال خواب، اختلال شناختی، اعتیاد و بعضا مواردی از مرگ مشکوک را به دنبال داشته است.
پیشتر رییس گروه مطالعات اعتیاد سازمان پزشکی قانونی گفته بود سازمان غذا و داروی آمریکا در سال 2013 میلادی زولپیدم را در ردیف داروهای پرخطر قرار داده که لازم است حتی طبیبان هم با احتیاط و در موارد لزوم نسخه کنند.
همچنین باید به این نکته مهم توجه داشته باشید که ترک اعتیاد زولپیدم تنها تحت نظر پزشک ترک، بدون بازگشت و لغزش صورت پذیر است.
یافته ها حکایت از آن دارد با توجه به توانایی زولپیدم در برداشتن مهارهای ذهنی، شباهت عملکردی به الکل دارد و هنگامی که در دوزهای بالا استفاده شود میتواند سبب عوارض فراوانی شود.
بر خلاف باور ابتدایی و آنچه در میان برخی جوانان مشهور است، این دارو سبب ایجاد تحمل، وابستگی و اعتیاد میشود و لازم است مانند سایر اعتیادها مورد توجه قرار گیرد.
هرگونه ارایه این دارو بدون نسخه و تجویز پزشک خلاف مقررات دارویی کشور بوده و قابل پیگرد قانونی است.
تاثیرات این گونه داروها به اعتقاد روانشناسان کمتر از موادمخدر نیست به طوری که می تواند فرد را آنچنان وابسته کند که در صورت در دسترس نبودن آن به رفتارهای نامناسب دست بزند.