
علائم شناسایی معتادان به شیشه
کودکان قربانی پدر شیشهای، قتل دوست قدیمی بر اثر مصرف شیشه، شک مرد شیشهای به همسرش، یک معتاد به شیشه مادرش را با بیل از پای درآورد، اعترافات تکان دهنده پسری که جسد مادرش را به آتش کشید… اینها نمونهای ازتیترهای صفحات حوادث است، موضوعاتی که خبر از فاجعه ای بزرگ میدهند.
فرد شیشهای همسر، فرزند و یا مادر خود را به قتل میرساند، آن هم بهدلایلی که کاملاً خیالی و دور از واقعیت است. اما شیشه چه تأثیری در ذهن و روان فرد ایجاد میکند که ممکن است به دنبال آن دست به چنین قتلهایی بزند و یا فرد، دچار چه آشفتگی روانی میشود که تخیلات ذهنی خود را واقعیت محض میپندارد و به دنبال آن دست به اقداماتی عجیب و جبرانناپذیر میزند.
دکتر سید مهدی صابری رییس بخش معاینات روانپزشکی پزشکی قانونی تهران و عضو هیئت علمی سازمان پزشکی قانونی کشور که روانپریشان شیشهای را معاینه میکند، در گفتگویی اعلام کرد: شیشه یکی از مواد محرک روان است و برخلاف داروهای مخدر که باعث احساس آرامش و رخوت کوتاه مدت میشود و اساس گرایش به آن نیز همین است، موجب افزایش انرژی، تحرک و حس لذت کاذب می شود. به همین دلیل در مواقعی که فرد نیاز به تمرکز ذهنی بیشتر، انجام کارهای ظریف، افزایش احساس لذت، افزایش سطح هوشیاری و یا توان بدنی دارد ممکن است به مصرف شیشه روی آورد و همین احساس انرژی کاذب و یا افزایش هوشیاری و لذت، فرد را تشویق میکند که به مصرف شیشه ادامه دهد.
نشانههای شناسایی فرد شیشهای
واکنشهای افرادی که به مصرف شیشه وابسته شدهاند به صورت حالاتی از خشم، پرخاشگری، سوءظن، بدبینی، افسردگی، بیتدبیری، عدم آرامش و… بروز میکند، این امر رفتارهای غیرطبیعی را در افراد ایجاد میکند و اطرافیان میتوانند این تغییرات رفتاری را تشخیص داده و احتمال دهند که فرد به مصرف شیشه روی آورده است.
البته مصرف شیشه آثار بد جسمانی هم به دنبال دارد که از آن جمله آثار ناخواسته گوارشی، ایجاد مشکلاتی در گردش خون، فساد دندانها و … است؛ هرچند بغرنجترین و حادترین مسئله در مصرف شیشه ایجاد همان علائم روان پریشی در افراد است که باعث جدا شدن فرد از واقعیتها میشود.
وضعیت جسمی
فردی که شیشه مصرف کرده، چهرهای خیره با ابروهایی بالارفته دارد. دندانهای او شروع به فاسد شدن میکنند. شیشه دهان را خشک و حالت تهوع در پی دارد، همچنین مصرف شیشه اشتها را کم و باعث چرپی سوزی فراوان میشود.
هشدار های خلقی
استفاده مکرر از شیشه موجب بروز تغییراتی در فعالیتهای شیمیایی مغز می شود و بسته به اینکه فرد مصرف کننده به چه میزان مستعد بروز اختلال روانی باشد آثار گوناگونی را در او ایجاد می کند؛ به این معنا که اگر فرد زمینه اختلال روانی داشته باشد حتی با یک بار مصرف شیشه دچار حالات روانپریشی خواهد شد. علاوه بر آن تعدد دفعات مصرف و بالا رفتن مقدار مصرف نیز امکان بروز واکنشهای ناخواسته و شدید روانی را افزایش میدهد.
علائم رفتاری
یکی از اولین علامتهای که میتوان به مصرف شیشه مشکوک شد، نامنظم شدن خواب است. فرد مصرف کننده قادر است تا مدتی طولانی نخوابد و بعد از آن در صدد جبران آن برآید و ساعت ها خواب باشد. رفتارها و حرکات اطرافیان برای فرد وابسته به شیشه معنادار میشود. او از نگاهها و یا گفتههای عادی دو نفر برداشت نادرست دارد و همواره احساس میکند دیگران با حرفها و یا نگاههایشان او را متهم میکنند. علاوه بر این فرد شیشهای دچار توهماتی میشود که ممکن است تحت تأثیر آن بدون آنکه صدا، شی یا فرد خاصی در محیط باشد آن را احساس کند و بر درستی احساس و تصور خود نیز مصر است!
این تغییر رفتار به طور کامل مشهود است و به راحتی میتوان رفتارهای غیر طبیعی را تشخیص داد.