
نقش عزت نفس در گرایش به مصرف موادمخدر و الکل چیست؟
افرادی که ارزش زیادی برای خود قائل نیستند در معرض خطر اعتیاد قرار دارند... به آینده خود بسیار بدبین بوده و به توانایی خود در مقابله با مشکلات ایمان ندارند.
تب لاغری در بین بانوان رواج یافته است و بسیاری از دختران و زنان از هر روشی برای تبدیل شدن به مدلها و مانکنها استفاده میکنند که در این بین برخی سودجویان مصرف شیشه را تجویز میکنند. کودکانی که آن روزها برای بازی از عروسکهای باربی استفاده میکردند امروز خود برای باربی شدن به هر دری میزنند.
هیچ کس از ابتدا نمیخواهد در ورطه اعتیاد بیفتد اما هرکسی به هر دلیلی به آن نزدیک و نزدیک تر شده تا در انتها داخل آن سقوط میکند. بیشتر مصرف کنندگان شیشه از ۱۸ تا ۳۵ سال سن دارند و یکی از دروغهایی که افراد معتاد به این ماده مخدر در ابتدا میشنوند این است که این ماده یک محرک است که هیچ گونه اعتیادی ندارد. بهانه دیگر برای مصرف شیشه، رژیمهای لاغری است. رویای لاغری و رسیدن به دنیای زنانه سوپراستارهای مد وسینما، برخی زنان امروزی را در رویای رسیدن به سراب زیبایی ساختهی غرب میسوزاند.
عوارض مصرف شیشه به قدری وحشتناک است که حقیقتاً هروئین در مقابل آن بسیار ضعیف است
كار به جایی رسیده است كه میخواهند برای رسیدن به قله ارزشهای هالیوودی هر چه كه از دستشان برمیآید انجام دهند تا شوند شبیه همان آدمهای خیالی و این، آغاز بروز تب خطرناك و هذیانی برای رسیدن به سرابی است كه گاه آگاهانه و وقتهایی ناآگاهانه زنان و دخترانی بس جوان را به دام اعتیاد به شیشه میاندازد.
انگار یك چیز را فقط شنیدهاند و آن اینكه مادهای هست كه فورا لاغرشان میكند. آنها بر اثر كمتحركی در زندگی شهری و تغذیهای ناسالم روز به روز چاقتر شدهاند و حال میخواهند یك شبه ره صد سالهای را بپیمایند. یكی نیست به آنها بگوید آیا چاقی و اضافه وزنتان را یك شبه به دست آوردهاید كه بخواهید آن را طی چند شب از بین ببرید؟
روی آوردن به شیشه آنهم با شایعهای بر سر زبانها كه «شیشه لاغر میكند» آغازگر نابودی همیشگی زندگی اسیران لاغری در مكانهایی همچون آرایشگاهها و سالنهای بدنسازی است؛ اما آیا شیشه میتواند آن لاغری و در عین حال زیبایی را براساس ارزشهای زمانه به فرد بدهد؟
آمارهای موجود در ستاد مبارزه با مواد مخدر كشور گویای آن است كه در زمان حاضر حدود ۱۰ درصد از یك میلیون و ۳۲۵ هزار مصرف كننده مواد مخدر و صنعتی در كشور را زنان تشكیل میدهند. همچنین بر اساس این آمار، طی چند سال گذشته؛ مصرف شیشه و دیگر مواد مخدر صنعتی در مصرف كنندگان از سه به ۲۶ درصد افزایش داشته است.
عوارض مصرف شیشه به قدری وحشتناک است که حقیقتاً هروئین و یا قوی ترین مخدرهای سنتی در مقابل آن بسیار ضعیف هستند. مصرفکننده شیشه در حالت خماری، دست به حرکات جنونآمیزی میزند.
همچنین این ماده در داروهای لاغری غیر مجاز دست ساز استفاده میشود و بسیار اعتیاد آور است. حالتی که شیشه در فرد مصرف کننده ایجاد میکند شبیه به حالت انسان در زمان اعتیاد به اکستازی است. استفادهی از شیشه بسته به میزان مصرف و مدت مصرف میتواند همهی زندگی فرد را تحت تاثیر قرار دهد، طوری که زندگی فردی، خانوادگی، اجتماعی، روانی، روابط و سلامت جسمی فرد را به طور کامل بهم میریزد و کم کم از بین میبرد.
درباره اعتیاد در مجله اعتیاد بیشتر بخوانید:
تفریح این سه زن به اعتیاد رسید
چرا نمیتوانم حتی یکبار مصرف کنم؟
تقاضای زیادی برای لاغری وجود دارد و برخی تا پای مرگ پیش می روند تا به
خواسته خود برسند اما آن زمان، وقتی است كه دیگر همه چیز را از دست داده اند
دكتر علی فرهودیان، روانپزشكی است كه سال هاست در زمینه مواد مخدر و اعتیاد آور پژوهش كرده است. فرهودیان می گوید: هر چند این مخدرهای صنعتی انرژی زا هستند و ضعف و ناتوانی و افسردگی و بی حالی را بطور موقت در انسان از بین می برند و اعتماد به نفسی كاذب به مصرف كننده القاء می كنند؛ اما آنان كه به دنبال لاغریند بدانند كه لاغری حاصل از مصرف ماده محرك شیشه، طبیعی نیست و بدشكلی و بدهیكلی و لاغری بیمارگونه را برای فرد مصرف كننده به همراه دارد.
وی هر چند اظهار می دارد كه مصرف كوتاه مدت شیشه باعث كاهش اشتها، افزایش دمای بدن و تحرك و لاغری می شود اما در عین حال به موضوع مهم تر دیگری كه مصرف كنندگان از آن غافلند هم اشاره می كند كه این لاغری پس از 6 هفته به حالت قبلی بازمی گردد؛ یعنی اشتها به شرایط قبلی برگشت پذیراست.
باید در ارزشهای جامعه تجدیدنظر كرد
این كارشناس اعتیاد ، شیشه را جزء مواد مخدر عنوان نمی كند اما آن را در رده مواد محرك صنعتی رده بندی می كند كه بدتر از هر مخدری تاثیر سریع بر ابتلای فرد به اعتیاد می گذارد به گونه ای كه آثار مصرف آن بلافاصله پس از یك تا 2بار استعمال در انسان ظاهر می شود.
این، خط بطلانی است كه فرهودیان به برخی اظهارات غیر كارشناسی و غیرعلمی مبنی براینكه استعمال شیشه اعتیادآور نیست و جنیه دارویی دارد می كشد. او می افزاید: برخلاف این اظهارات، مصرف شیشه، شدیدا اعتیاد آوراست و عوارض روانی جدی را بدنبال دارد و بعضا توسط افراد مغرض به افراد توصیه می شود حال آسیب های جدی دیگر این ماده روی قلب، مغز، كبد و كلیه بماند.
حال سوالی مطرح است و آن اینكه آیا با توجه به اینكه این ماده و زیان های غیر قابل جبرانش ارزش مصرف جهت لاغری دارد؟ و اینكه چقدر این ماده تاثیری منفی روی بخش هایی از مغز می گذارد به گونه ای كه دیگر آن بخش گرفتار مغز بدون مصرف این ماده قادر به فعالیت نخواهد بود.
باید یك بار دیگر در ارزش های جامعه تجدید نظر كرد و اینكه باید آگاه سازی مناسبی درعدم استعمال مواد محرك صنعتی و نیز استفاده افراد از داروهای لاغری به همه آحاد به ویژه زنان و دختران، آموزش داده شود.
نباید فراموش كرد كه تقاضای زیادی برای لاغری وجود دارد و باید این موضوع را نیز مد نظر داشت كه برخی تا پای مرگ پیش میروند تا به خواسته خود برسند اما آن زمان، وقتی است كه دیگر همه چیز را از دست داده اند ، این موضوع را می توان با اطلاع رسانی به موقع كنترل كرد كه نگاه متفاوت مسئولان را می طلبد.
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.
افرادی که ارزش زیادی برای خود قائل نیستند در معرض خطر اعتیاد قرار دارند... به آینده خود بسیار بدبین بوده و به توانایی خود در مقابله با مشکلات ایمان ندارند.
پس از ترک اعتیاد ابرهای صورتی میتواند توقعات واهی از زندگی در بهبودی به وجود آورد. ممکن است شخص باور کند که هوشیاری آسان است و نیازی به تلاش زیاد نیست.
وسوسه مصرف مواد همیشه یکی از چالشهای اصلی یک معتاد بعد از ترک اعتیاد است. آیا میتوان از لغزش پیشگیری کرد؟ در صورت لغزش چه اقداماتی میبایست انجام داد؟
برنامه ریشه کردن اعتیاد در کشور پرتغال بیش از حد انتظار موفق بوده و مصرف مخدرهای غیرقانونی از سوی نوجوانان بسیار کاهش یافته است. چرا ایران موفق نبوده است؟
نظرات