شیرینی قمار، تلخی زندگی

شیرینی قمار، تلخی زندگی

قماربازی در استرالیا

 نگاهي به وضعيت اسفبار قماربازهای ايراني در استراليا.

كانال 10 تلويزيون استراليا، هر هفته در ساعات پاياني شنبه شب‌ها، برنامه‌ای را تحت عنوان تورنمنت جهاني پوكر World Poker Tour از لاس وگاس،‌ مهد قماربازان دنيا،‌ پخش مي‌كرد كه بينندگان، ساعاتي پر هيجان را با بزرگترين پوكربازان دنيا سپري ميكردند.

در اين برنامه ، چندين قمارباز ايراني نيز كه از آنان بعنوان برترين پوكربازان جهان نام برده مي‌شد به تناوب شركت داشتند. شايد بدشانسي نصيب آنان مي‌شد كه هيچگاه نتوانستند به‌عنوان برندگان نهايي از بازي بيرون بيايند؛ ولي، واقعيت اين بود كه آنان فقط در ظرف چند دقيقه، صدها هزار دلار پول مي‌باختند و از دور مسابقه كنار مي‌رفتند، در حالي كه در جيب، حتي ديناري براي ادامه بازي نداشتند و اين موضوع ، آهي را بر دل بينندگان ايراني اين برنامه تلويزيوني بر جاي مي‌گذاشت. اما مساله مهم این است که اعتیاد به قمار در میان ایرانیان به ویژه ایرانیان مقیم استرالیا گسترش زیادی پیدا کرده است.

در نوامبر سال 2005 ،‌ دفتر مشروبات الكلي،‌ قمار و شرط بندي ايالت نيو ساوت ولز آماري را منتشر كرد كه نشان مي‌داد چه تعداد قمارباز براي ترك اعتياد خود به مراكز مشاوره اين دفتر مراجعه كرده‌اند. بر پايه اين آمار، از ابتداي ژانويه 2004 تا پايان دسامبر سال 2004 تعداد 5211 نفر براي درمان اعتياد خود به قمار در ايالت نيو ساوت ويلز اقدام كردند، كه از اين تعداد، 18 نفر آنان مليت ايراني داشته است. به گواه اين آمار،‌ ازلحاظ رتبه‌بندي كشوري ، ايران در مقام هجدهم جدول قرار داشت و كشورهاي مسلمان لبنان و تركيه به ترتيب در رده نهم و يازدهم جدول، بالاتر از ايران، و كشور عراق در رده بيستم جدول جاي گرفته بود. به بياني ديگر مي‌توان گفت كه ايرانيان،‌ در سال 2004 هجدهمين مليت قمارباز در ايالت نيو ساوت ويلز بوده‌اند كه براي درمان اعتياد خود دست به دامان مراكز دولتي شده‌اند.

شیرینی قمار، تلخی زندگی
‌روانپزشكان، اعتیاد به قمار را از زمره بيماري‌ها و اختلالات رواني تلقي مي‌كنند كه مي‌تواند بر زندگي عادي افراد سايه افكند و خانواده‌ها را از هم بپاشد و دوستي‌ها را مبدل به دشمني نمايد

قماربازی در استرالیا

دكتر حسين اديبي، استاد جامعه شناسي دانشگاه كوئينزلند مي‌گويد: “قمار اعتياد آور است و اين حقيقتي است كه بر هيچكس پوشيده نيست و متاسفانه بسياري از ايرانيان در سطوح مختلف اجتماعي چه از اساتيد دانشگاه گرفته و چه از زنان خانه دار با اين معظل دست به گريبانند. اما نكته‌اي كه حل اين مشكل را براي جامعه ايراني خارج از كشور سخت مي‌سازد اين است كه در قبال گرفتن عادت قمار، چه چيزي را به‌عنوان جايگزين مي توان به قماربازان ايراني داد؟ “

‌روانپزشكان، اعتیاد به قمار را از زمره بيماريها و اختلالات رواني تلقي مي‌كنند كه مي‌تواند بر زندگي عادي افراد سايه افكند و خانواده‌ها را از هم بپاشد و دوستي‌ها را مبدل به دشمني نمايد. كم نبوده‌اند ايرانياني كه بدليل قمار، خانه، ماشين و ارزشمندترين اموال زندگي خود را از دست داده‌اند. متاسفانه، بيشتر قمار بازان ايراني در استراليا اصلاً خود را قمارباز نمي‌پندارند و كار خود را بيشتر يك نوع سرگرمي بحساب مي‌آورند تا قمار. اين موضوع مي‌تواند ريشه‌هاي فرهنگي داشته باشد، اما واقعيت اين است كه باختن پول، چه از روي قمار باشد و چه از روي تفنن، سبب شده كه بسياري از خانواده‌هاي ايراني صدمات جبران ناپذيري را متحمل شوند و بنيان خانواده‌ها از هم پاشيده شود و يا در آستانه از هم پاشيده شدن قرار گيرد.

دولت استراليا، اگرچه درآمد‌هاي بسيار زيادي را از راه قمار در كازينوها و كلوب‌هاي تفريحي به جيب مي‌زند، و از تك تك ماشين‌هاي پوكر ماليات دريافت مي‌كند،‌ اما در عين حال قوانين و مقررات سختي را براي كلوب‌ها و اماكني كه در آنها ماشين‌هاي بازي وجود دارد وضع كرده است. حتي تعداد ماشين‌هاي پوكر نيز نبايد از حد مشخصي در هر ايالت بيشتر باشد و هر ايالت فقط مي‌تواند يك كازينو تاسيس نمايد.

شیرینی قمار، تلخی زندگی
روياي منوچهر پولدار شدن از راه قمار است و او فكر ميكند به اين آرزويش مي تواند روزي  جامه عمل بپوشاند. قمار در استار سيتي، تاثيرات زيادي بر زندگي شخصي منوچهر گذاشته … (عکس تزیینی است)

در مجله اعتیاد بیشتر بخوانید

آیا پوکر اعتیادآور است؟

قمار در کازینو، بردش هم باخته

قمار در استار سيتي

كازينوي استار سيتي ،‌ نه تنها مهد قماربازان حرفه‌اي در ايالت نيو ساوت ويلز است،‌ بلكه ميعادگاه بسياري از قماربازان بين‌المللي نيز بشمار مي‌رود . از لحاظ ظاهري ، كازينويي بسيار مجلل و شيك است كه تمامي امكانات براي اقامت 24 ساعته افراد مهياست و مكاني است كه از آنجا مي‌توان منظره استثنايي از بندر سيدني و آسمان‌خراشهاي سر به فلك كشيده‌اش را مشاهده كرد.

منوچهر، ايراني قمار بازي است كه بيش از آنكه در منزلش زندگي كرده باشد ، اوقات خود را در استار سيتي سپري كرده است. او پانزده سال پيش به استراليا مهاجرت كرده و آنگونه كه ميگويد قمار همه چيز زندگي اش است. او معتقد است: “هيچ لذتي در دنيا بالاتر از لذت قمار وجود ندارد. در قمار خستگي هيچ معنايي ندارد و شعفي كه به انسان بهنگام برنده شدن بدست ميدهد با هيچ چيزي دنيا قابل قياس نيست.”

روياي منوچهر، پولدار شدن از راه قمار است و او فكر ميكند كه به اين آرزويش مي‌تواند روزي جامه عمل بپوشاند. قمار در استار سيتي، تاثيرات زيادي بر زندگي شخصي منوچهر گذاشته است، او در اين زمينه مي‌گويد : “مثل معروفي است كه مي‌گويد: آنان كه در قمار مي‌برند در عشق مي‌بازند. من متاسفانه در عشق باختم و از همسرم جدا شدم. ولي روزي از استار سيتي مي روم كه بتوانم يك زندگي مجللي براي خودم فراهم كنم”!

يكي از عباراتي كه كلوب‌ها موظف هستند بر روي پلاكارد در پيش روي مشتريان خود بگذرانند اين است : “شانس شما در تصاحب بالاترين مبلغ جايزه در يك ماشين بازي، معمولاً بهتر از يك در ميليون نيست”، اما اينكه چرا بعضي ايرانيان، همچنان پا به كلوب‌هاي قمار خود ميگذارند دلايلش را بايد در جاي ديگر جستجو كرد.

دكتر اديبي، ‌جامعه شناس، در اين باره مي‌گويد: “امكاناتي كه كلوب‌ها در اختيار مشتريان خود مي گذارند بسيار خوب است و در حقيقت كلوب‌ها از طريق ارائه خدمات جانبي براي ماشين‌هاي پوكر خود مشتري جذب مي‌كنند. در كلوب‌ها غذا با كيفيتي بالا ارائه مي‌شود و معمولاً دو گونه غذا را مي‌توان يافت يكي خيلي ارزان و ديگري نسبتاً گران است. در حقيقت بيشتر مشتريان يك كلوب براي گذراندن ساعاتي خوش و صرف غذا و نوشيدني به كلوب‌ها مي‌روند نه بدليل قمار. سپس جذب ماشين‌هاي قمار مي‌شوند.”

قماربازی در استرالیا
دكتر حسين اديبي، استاد جامعه شناسي دانشگاه كوئينزلند مي گويد: قمار اعتياد آور است و اين حقيقتي است كه بر هيچكس پوشيده نيست و متاسفانه بسياري از ايرانيان در سطوح مختلف اجتماعي چه از اساتيد دانشگاه گرفته و چه از زنان خانه دار با اين معظل دست به گريبانند

تجربه تلخ يك ايراني از قمار

زيبا، زن جواني است كه زندگيش بدليل قمار همسرش از هم پاشيده شده است. او 11 سال پيش براي شروع زندگي مشتركش از ايران به استراليا آمد، اما سايه شوم قمار بر زندگي‌اش سايه افكند، سايه‌اي كه هيچ‌گاه از آن رهايي نيافت و مجبور شد كه از شوهرش طلاق بگیرد.

زيبا دلايل قمار ايرانيان را در استراليا افسردگي مي‌داند و اعتقاد دارد: ” ايرانيان اينجا از جامعه استراليا بدلايل مختلفي مثل مشكل زبان و يا عدم اشتغال بكار فاصله گرفته‌اند و بدين خاطربسيار افسرده‌اند. آنان فكر مي‌كنند كه اين فاصله را با پول مي‌توان جبران كرد و دوست دارند كه سريعاً پولدار بشوند و بنظر آنان قمار يكي از راه‌هاي سريع پولدار شدن است.”

زيبا اعتياد به قمار را كمتر از اعتياد به مواد مخدر نمي‌داند و چه بسا از برخي جهات آنرا بدتر مي‌داند. او مي گويد: “بدبختي اينجاست كه معتاد به قمار برخلاف اعتياد به مواد مخدر باور نمي‌كند كه او مشكل دارد و بيمار است. من سال‌ها تلاش كردم تا به همسرم بگويم كه او مشكل قمار دارد ولي او مي‌گفت كه من مشكلي ندارم !”

زيبا از زندگي گذشته‌اش به تلخي ياد مي‌كند و قمار را مانع خوشبختي زندگيش مي‌داند. او مي‌گويد: “ما گاه ميشد كه به نان شب محتاج بوديم. گاه ميشد كه براي تهيه وسايل اوليه زندگي مشكل داشتيم. كار به جايي رسيد كه ما توانايي پرداخت قسط‌هاي مختلف زندگي را نداشتيم و همه درآمد همسرم يك راست در پاي ميز قمار از دست مي‌رفت. من بايد تا كي تاوان اشتباهات زندگي ديگري را پس مي‌دادم و يك شب پس از اينكه ده هزار دلار در كازينو باخت او را براي هميشه ترك كردم.”

همسر زيبا بعد از جدايي از همسرش در نامه‌اي براي او مي‌نويسد: “بالاترين قماري كه من كردم،‌ قمار بر روي زندگي‌ام بود و تو گرانبهاترين چيزي بودي كه در زندگي آنرا از دست دادم.” ‍

بابك عظيمي/www.ausiran.info

تحقیقات دانشگاه کالیفرنیا درباره اعتیاد به قمار