تولید شراب در وان حمام آپارتمان‌های تهران

تولید شراب در وان حمام آپارتمان‌های تهران

خبرگزاری رویترز به سراغ جوانانی رفته که در خانه‌هایشان در تهران شراب تولید می‌کنند و در پارتی‌های شبانه تا صبح آن را می‌نوشند. این گزارش از بی‌اثر بودن ممنوعیت الکل بر مصرف آن می‌گوید.

حبرگزاری رویترز گزارشی درباره مصرف الکل در میان جوانان ایران و در پارتی‌های شبانه آنها منتشر کرده است. این گزارش پسر جوانی به نام “شهریار” را معرفی کرده که هر آخر هفته دوستانش را به آپارتمان لوکس پدرش در تهران دعوت می‌کند. پارتی شبانه آنها با نوشیدن “تکیلا” آغاز می‌شود و تا روشن شدن هوا ادامه پیدا می‌کند.

اعتیاد الکل
در کوتاه مدت، نوشیدن زیاد الکل موجب مستی و خماری می‌شود و در درازمدت به اکثر دستگاه‌های بدن صدمه می‌زند. مصرف دائم الکل ممکن است موجب وابستگی به الکل، اعتیاد و مشکلات اجتماعی از جمله خشونت خانوادگی و بلهوسی شود

“کلوب‌های شبانه” در ایران وجود خارجی ندارند. اما خانه‌های شخصی جای این کلوب‌ها را پر کرده‌اند. در کشوری که تولید، فروش و مصرف مشروبات الکلی ممنوع و جرم است، در خیلی از مهمانی‌ها، الکل سرو می‌شود.

“شیما” دوست دختر شهریار از طریق تلفن ویدیو به رویترز گفته که “الکل پارتی‌ها راهی هستند برای آزاد شدن از قوانین سختگیرانه کشور”. شهریار می‌گوید: «با نوشیدن الکل، آدم مشکلاتش را فراموش می‌کند. ما از دست محدودیت‌های زیاد برای جوانان به ستوه آمده‌ایم».

تولید شراب در ایران؛ سنتی ۷ هزار ساله

رویترز در ادامه گزارش خود به سنت قدیمی تولید شراب در ایران اشاره می‌کند و آن را بر اساس تخمین دانشمندان متعلق به پنج هزار سال پیش از میلاد مسیح (یعنی بیش از ۷ هزار سال پیش) قلمداد می‌کند.

“شراب شیراز” یکی از قدیمی‌ترین و معروف‌ترین شراب‌های تولید ایران است. این نوع شراب به وسیله سربازان جنگ‌های صلیبی به اروپا راه پیدا کرد. امروزه اما به دلیل ممنوعیت فروش الکل، ایرانیان خودشان در خانه شراب تولید می‌کنند.

“حسام” جوان ۲۸ ساله‌ای است که در تهران موسیقی تدریس می‌کند. او به رویترز توضیح می‌دهد که با دوستانش در وان حمام خانه‌شان انگور را با پا له می‌کنند و برای شراب آماده می‌سازند. او می‌گوید این کار برایشان مفرح است.

“امین” معلم ورزش ۳۵ ساله نیز تولیدکننده حرفه‌ای شراب است. او در باغچه ۵۰ متری‌اش، انگور برای تولید شراب پرورش می‌دهد و در زیرزمین خانه‌اش هم خم‌های شراب را تا آماده شدن انبار می‌کند.

تولید شراب در وان حمام
علاوه بر تولید شراب خانگی، مارک‌های معروف مشروبات الکلی نیز به داخل ایران قاچاق می‌شوند. به نوشته رویترز، واردات الکل هر سال بالغ بر ۱۲ میلیارد دلار است

البته کسانی که قادر به تولید شراب خانگی نیستند هم به راحتی و با یک تماس تلفنی می‌توانند شراب را در خانه خود تحویل بگیرند. “رضا” مهندس کامپیوتر می‌گوید: «ناصر تولیدکننده شراب است و با یک تلفن شراب مرا به خانه می‌آورد، سرویس VIP!».

درآمد میلیاردی از قاچاق الکل

علاوه بر تولید شراب خانگی، مارک‌های معروف مشروبات الکلی نیز به داخل ایران قاچاق می‌شوند. به نوشته رویترز، گفته می‌شود که انحصار قاچاق الکل به ایران در دست مرزبانان، ماموران گمرک و اسکله های مخفی است. این افراد از این راه هر سال بالغ بر ۱۲ میلیارد دلار درآمد کسب می‌کنند. به نوشته رویترز، بیشتر مشروبات الکلی از ترکیه و اقلیم کردستان عراق وارد ایران می‌شوند. البته ودکا از روسیه و گرجستان نیز به ایران وارد می‌شود.

244-AA-destroybooz-300انهدام مشروبات کشف‌شده توسط نیروی انتظامی

 تا کنون بارها روحانیون در ایران نسبت به دسترسی آسان به الکل هشدار داده‌اند. بسیاری از آنها ورود الکل به ایران را “توطئه غرب” می‌دانند.

از زمان روی کار آمدن دولت حسن روحانی، حملات پلیس به منازل و پارتی‌ها کمتر شده اما مجازات تولید و مصرف الکل تغییری نکرده است.

صرف نظر از ممنوعیت مذهبی مصرف الکل، عوارض ناگوار زیاده‌روی در مصرف الکل یا نوشیدن مشروبات الکلی غیر استاندارد در ایران نیز گزارش شده است. نابینایی و حتی مرگ از عوارض مصرف مشروبات الکلی غیراستاندارد هستند.

اعتیاد به الکل

رسانه‌های ایران از وجود ۲۰۰ هزار معتاد به الکل در میان جمعیت ۷۶ میلیونی ایران خبر می‌دهند. منابع غیررسمی آمار معتادان به الکل را از این رقم بیشتر می‌دانند. الکل ماده‌ای است که وضعیت جسمی و ذهنی را تغییر داده، می تواند موجب از دست رفتن کنترل بر رفتار شود و در درازمدت، مشکلات اجتماعی، جسمی و روانی به وجود آورد.

انجمن الکلی‌های گمنام ایران برنامه موثری برای ترک الکل دارد و بسیار موفق عمل کرده است.

انجمن اِی اِی
انجمن الکلی های گمنام در کمک به معتادان الکل بسیار موفق بوده است

مصرف الکل موجب مشکلات وخیمی برای سلامت شخص می شود. الکل پس از نوشیدن، از طریق معده و روده کوچک جذب خون می‌شود و ۳۵ تا ۴۵ دقیقه بعد به حداکثر میزان غلظتش در خون می‌رسد. کبد، الکل را با سرعتی در حدود یک واحد در ساعت تجزیه می‌کند. بدن قادر به تغییر این مقدار نیست. بنابراین، هرچه بیشتر الکل بنوشید، بدن وقت بیشتری لازم دارد تا آن را تجزیه کند. در کوتاه مدت، نوشیدن زیاد الکل موجب مستی و خماری می‌شود. در درازمدت به اکثر دستگاه‌های بدن صدمه می‌زند. مصرف دائم الکل ممکن است موجب وابستگی به الکل، اعتیاد و مشکلات اجتماعی از جمله خشونت خانوادگی و بلهوسی شود.

از سال ۱۳۹۳ در تهران اولین کلینیک ترک اعتیاد الکل راه‌اندازی شده است.

Reuters/DW