تبلیغات مسموم و نفر به نفر در اعتیاد شیشه

تبلیغات مسموم و نفر به نفر در اعتیاد شیشه

سالهاست در مورد شیشه تبلیغات مسموم دیده می‌شود: کمتر خوابیدن، فعالیت بیشتر، هوشیاری و انرژی. اما چرا این موارد به عنوان ویژگی‌های جذاب، اما کاذب به معتادان خصوصا مصرف کنندگان سایر موادمخدر ارائه می‌شود؟

از مهم‌ترین عواملی که باعث می‌شود تعداد زیادی از مصرف کنندگان مواد مخدر به سمت ماده صنعتی و جدید شیشه روی بیاورند، تبلیغات زیرزمینی و دهان به دهان معتادان است. آنها در بین خود مضرات موادمخدر قدیمی از جمله هروئین و تریاک را برشمرده و تلاش می‌کنند تا از شیشه ماده ای بسازند که معایب مواد قدیمی را ندارد.

255-NA-history crystalmeth-200
اوایل ورود شیشه به ایران گفته می‌شد که اعتیاد آور نیست

متهم به قتلی که همسرش را تحت تاثیر توهمات مصرف شیشه به قتل رسانده بود درباره روند مصرف اعتیادش در یک برنامه تلویزیونی توضیح می‌دهد: پیش از مصرف شیشه، تریاک استفاده می‌کرد. او در پاسخ به این سئوال که چطور شد که از تریاک به مصرف شیشه کشیده شده است توضیح داد: «خب دوستان می‌گفتند، مثل تریاک نیست. خواب نمی‌آورد. بیشتر فعالیت می‌کنی و انرژی می‌گیری و بیشتر به کارهایت می‌رسی.»

این در واقع همان تبلیغات مسموم و زیرزمینی است که درباره شیشه دهان به دهان در میان معتادان می‌گردد.

تبلیغات مسموم در اعتیاد

اوایل ورود ماده مخدر شیشه به داخل ایران مهم‌ترین روش تبلیغ این ماده جدید که نشئگی آن با مواد مخدر سنتی مانند تریاک و هروئین و حشیش متفاوت است، گفته می‌شد که این ماده مخدر اعتیاد آور نیست. مهمترین علت آن را نیز عدم وجود مرفین در آن ذکر می‌کردند.

اما مبلغان اولیه آن هرگز توضیح نمی دادند که این ماده مخدر دارای آمفتامین است. ماده‌ای که وابستگی شدیدتری نسبت به شیشه ایجاد می‌کند. به مرور وقتی که مشخص شد این ماده وابستگی ایجاد می‌کند، نیاز بود تا برای تبلیغ آن از ویژگی‌های جدید نام برده شود.

کمتر فردی است که با آگاهی از افتادن در دام مرگ وارد ورطه اعتیاد شود

برای درک بهتر از اینکه چطور یک فرد به سمت اعتیاد کشیده می‌شود، حتما باید به این نکته توجه کنیم که افراد به سمت موادمخدر کشیده می‌شوند چرا که به جای ویژگی‌های منفی، جذابیت‌های کاذب برای آنها تبلیغ می‌شود. کمتر فردی است که با آگاهی از افتادن در دام مرگ وارد ورطه اعتیاد شود. عموم معتادان به جای اینکه به بدبختی‌های بیندیشند، به نقاط جذاب آن که توسط سایر معتادها تبلیغ می‌شود، توجه می‌کنند. یکی از مهمترین این موارد نیز بالا رفتن «اعتماد به نفس» عنوان می‌شود!

بنابراین لازم است تا برای شناخت صحیح راه های جذب افراد به این نکته کلیدی توجه کنیم که هر موادی به چه صورت تبلیغ می‌شود.

این تبلیغات در مورد شیشه سال‌هاست که دیده می‌شود: کمتر خوابیدن، فعالیت بیشتر، هوشیاری و انرژی.

اما چرا این موارد به عنوان ویژگی‌های جذاب، اما کاذب به معتادان خصوصا مصرف کنندگان سایر موادمخدر ارائه می‌شود؟

این ویژگی‌ها در واقع نقطه مقابل معایببی است که حالا پس از سال‌ها در باره موادمخدر سنتی نمی‌توان آنها را انکار کرد. خواب آلودگی، چرت زدن، بی انرژی بودن، تنبلی و نرسیدن به کارها از مهمترین عوارضی است که معتادان با آن روبه رو هستند.

برای همین در تبلیغات منفی برای شیشه، بهترین راه ارائه چهره‌ای متفاوت از این ماده مخدر است. ماده ای که این عوارض را به همراه نداشته باشد.

حمید جهانبین / سایت اعتیاد / www.etiad.org