ماده مخدر زامبی: نگرانی از یک فاجعه جهانی
عوارض خطرناک فلاکا و تاثیر بر عملکرد مغز
ماده مخدر زامبی چیست؟
با گسترش روزافزونش در میان جوانان و نوجوانان، ماده مخدر فلاکا یا ترنک به عنوان یکی از توهمآورترین و قویترین مواد مخدر جهان، در محافل شبانه و کنسرتها جای خود را پیدا کرده است. این ماده به طور جدی به عنوان یک تهدید برای سلامت و امنیت جامعه جهانی مطرح شده است. پدیده ترنک ابتدا زمانی شکل گرفت که تصاویر و ویدئوهایی از افرادی با رفتارهای عجیب و ظاهری نامتعارف در خیابانهای شهرهای مختلف ایالات متحده مورد توجه رسانهها و شبکههای اجتماعی قرار گرفت. این افراد به دلیل رنگ پریده، چشمان گشاد و حرکات عجیب و غیرطبیعی، به “زامبیهای متحرک” معروف شدند. اکنون نام خیابانی این دراگ زامبی است.
معرفی ماده فلاکا یا زامبی
ماده مخدر زامبی zombie در اصل یک آرامبخش حیوانات به نام زایلازین xylazine است که برای آرامسازی حیواناتی مانند اسب و گاو استفاده میشود! اما با مخلوط کردن آن با داروهای غیرقانونی خیابانی مانند فنتانیل، تبدیل به خطرناکترین ماده مخدر در جهان شده است.
قبل از ورود و مصرف این مواد مرگبار در ایران، ضروری است که اطلاعات کامل و جامعی در مورد آن منتشر شود تا از وقوع فاجعه جلوگیری شود و از مصرف این مخدر خطرناک در جامعه، به ویژه در میان جوانان، پیشگیری شود.
روشهای مصرف مخدر زامبی
مصرف فلاکا flakka که امروز به نام مواد زامبی شناخته شده، به شکل تزریق، دود کردن، خوردن و حتی استنشاق انجام میشود. برای تجربه حداکثر لذت، اکثر افراد از دستگاههای سیگار الکترونیکی استفاده میکنند. اما متأسفانه، مصرف این ماده میتواند منجر به مسمومیت شدید و در مواردی حتی مرگبار باشد.
ماده مخدر فلاکا چیست و از کجا آمد؟
قبل از بررسی عوارض مخرب ماده مخدر فلاکا، باید با این ماده بیشتر آشنا شویم. این ماده مخدر مصنوعی یا صنعتی است که بهعنوان یک محرک آمفتامین در نوع کاتینون در آزمایشگاهها با نام آلفا-پی وی پی (α-PVP) شناخته میشود. زامبی یک ماده کنترل شده در آمریکا نیست و طبق گزارشات دریافت شده، هر کسی که مجوز دامپزشکی دارد، میتواند به آن دسترسی پیدا کند حتی میتوان آن را به صورت آنلاین سفارش داد.
در ابتدا، آلفا پی وی پی در سال ۱۹۶۳ به عنوان یک محرک سیستم عصبی در آزمایشگاه اختراع شد و برای بیمارانی که دچار اختلال نقص توجه یا نارکولپسی (حمله خواب) بودند، تجویز میشد. اما با گذر زمان و به دلیل عوارض خطرناک، کاربردهای پزشکی این ماده کاهش یافت و به دلیل سوء استفادههای متعدد، بهعنوان یک ماده مخدر معروف به نام فلاکا یا زامبی شناخته شد. اولین گزارش از مصرف فلاکا در اواخر سال ۲۰۱۴ توسط پلیس، بیمارستانها، و نیروهای نجات آتشنشانی در ایالت فلوریدا، آمریکا ارائه شد.
در مجله اعتیاد بیشتر بخوانید
قرص کاپتاگون چیست و چرا قدغن است
رازها اعتیاد را وخیمتر میکند
ماده مخدر کمیکال چه عوارضی دارد؟
zombie is complicating the overdose crisis
عوارض زامبی و تأثیر بر عملکرد مغز
به گزارش مجله اعتیاد www.etiad.org، مصرف ماده مخدر زامبی باعث هیجانات و رفتارهای عجیب و غریب میشود و فرد از کنترل خود عاجز میگردد، همچنین باعث تشدید حالات پارانوییدی میشود که فرد نمیتواند واقعیت را از خیال تشخیص دهد. این ماده تأثیر مستقیم بر مغز دارد و باعث مختل شدن عملکرد آن میشود. همچنین مصرف فلاکا باعث سرکوب سیستم عصبی مرکزی، خوابآلودگی، فراموشی و کاهش فشار خون میشود.
عوارض جانبی مواد زامبی شامل افزایش ناگهانی ضربان قلب، فراموشی، تحریک شدید، حرکات ناگهانی و ناخودآگاه عضلات، توهمات شدید و هذیان گفتن، و حرکات بیش ازحد و غیرطبیعی میشود. داروی زایلازین وقتی به بدن فرد تزریق میشود، ممکن است باعث ایجاد زخمهای بزرگ و باز در پوست مانند زخمها و آبسه شود. در صورت مصرف به مدت زمان طولانی، این زخمها ممکن است به دستها و پاهای فرد منتقل شده و باعث پوسیدگی آنها شوند؛ این پدیده تلخ از جمله عوارض وحشتناک ماده مخدر زامبی شناخته میشود و در نهایت لازم است بافت مرده از بین برود.
علاوه بر این، علائم ترک زامبی شدیداً دردناک است و به همین دلیل مصرفکنندگان انگیزهای برای درمان و ترک این ماده ندارند.
جمعبندی
ماده فلاکا یا زامبی یکی از خطرناکترین مواد مخدر در جهان شناخته شده که باعث تغییرات شدید روانی و فیزیکی در افراد میشود. با وجود فشارهای اخیر کنگره آمریکا برای تبدیل داروی بیهوشی زایلازین به یک ماده کنترل شده که استفاده از آن را جرم انگاری میکند، این دارو هنوز به طور گسترده در اینترنت در دسترس است و ورود گسترده آن را به سواحل شرقی آمریکا آسانتر میکند.
قبل از ورود و مصرف این مواد مرگبار در ایران، ضروری است که اطلاعات کامل و جامعی در مورد آن منتشر شود تا از وقوع فاجعه جلوگیری شود و از مصرف این سم خطرناک در جامعه، به ویژه در میان جوانان، پیشگیری شود.
تحریریه مجله اعتیاد
references