چگونه با وسوسه مقابله کنیم
ترک وسوسه اعتیاد امکان پذیر است؟
در این گزارش، به بررسی روشهای مقابله با وسوسه میپردازیم.
وسوسه فکر یا احساسی است که دائم انسان را به انجام کاری تحریک و تشویق میکند. وسوسه، یک فکر سمج و حیلهگرانه است که از فکر و درون انسان سرچشمه میگیرد و به دنبال رسیدن به لذتی است که معمولا پیشتر تجربه و درک شده است. وسوسه، یکی از شاخههای افراط است. افراط، یکی از ویژگی بارز از بیماری اعتیاد است.
“چرا وسوسه میشم؟” وسوسهها نوعی افکار آسیبرسان هستند که مدام در ذهن تکرار میشوند. وقتی شخصی دچار وسوسه میشود فکر انجام دادن کاری دست از سرش بر نمیدارد و مجبور به انجام آن میشود. چیزی در درون ذهنش مدام فریاد میزند که “برو فلان کار را انجام بده و از انجام آن لذت ببر”.
وسوسه در اعتیاد
یکی از مواردی که وسوسه به شدت تاثیرگذار است، اعتیاد به مواد مخدر یا الکل است. این نوع وسوسه، با یک سری فرآیندهای ذهنی و عاطفی همراه است که فرد را به مصرف مواد مخدر یا الکل ترغیب میکند. افرادی که به مواد مخدر و الکل اعتیاد دارند، معمولاً این حقیقت را انکار میکنند که مشکلی دارند و قدرت کنترل بر مصرف خود را از دست دادهاند. آنها با تلاشهای بیشمار در ترک اعتیاد، به طور دائمی تلاش میکنند تا به خود و دیگران ثابت کنند که میتوانند به طور معمولی و نرمال زندگی کنند.
اکثر افرادی که اقدام به ترک مواد مخدر میکنند بعد از گذشت مدتی که دور از اعتیاد باقی ماندند دوباره اقدام به مصرف مواد مخدر میکنند. علت این است که وقتی دچار «وسوسه» میشوند نمیتوانند خود را کنترل کنند و تسلیم آن میشوند.
در ادامه، به توضیح راهکارهای مقابله با وسوسه میپردازیم.
در مجله اعتیاد بیشتر بخوانید
تفاوت وسواس فکری با ولع در فرایند بهبودی
شناخت مراحل تغییر برای بهبودی پایدار
مقابله با وسوسه اعتیاد چگونه ممکن است؟
کارشناسان ترک اعتیاد و روانشناسان سالهاست به دنبال درک علت وسوسه شدن ما بودهاند. حتی کسانی که به اعتیاد مبتلا نیستند، گاهی مشکل در مهار وسوسههای خود دارند، اگرچه وسوسه ممکن است به شکلهای مختلفی ظاهر شود؛ از سیگار تا یک بستنی. اما وسوسه اعتیاد برای همه معتادان ایجاد نمیشود. اعتیاد به عنوان بیماری مزمن شناخته میشود و توجه به بهبودی آن مهم است.
برای ترک و مقابله با وسوسه اعتیاد، یکی از راههای موثر این است که فرد را به مشاوره اعتیاد هدایت کنید.
هیچکس نمیتواند به طور کامل از وسوسهها فرار کند. ما باید مصمم باشیم و هر زمان که با مواجهه آنها روبرو میشویم، آمادگی لازم را داشته باشیم. وقتی وسوسه به سراغ ما میآید، باید آن را تشخیص دهیم. اولین گام برای غلبه بر وسوسه، همیشه این است که آن را به وضوح شناسایی کرده و در مرحله ذهن متوقف کنیم.
باید خودمان را از آن جدا کنیم و بهسرعت آن را اقرار کرده و از ذهنمان بیرون بیاندازیم، و برای تسلیم نشدن به آن، به دنبال بهانه نگردیم. باید بلافاصله به دنبال یافتن کمک از نیروی برتر برای یاریجویی باشیم.
ترک و درمان اعتیاد
ترک اعتیاد یکی از چالشهای بزرگی است که افراد با آن مواجه هستند. برای مواجهه با این چالش، نیاز به تمایل به قطع مصرف، انتخاب صحیح روش درمان اعتیاد، پشتکار و پشتوانههای مناسب اجتماعی و روانی است. درمانهای متنوعی وجود دارد که به افراد کمک میکند تا از اعتیاد خود رها شوند و زندگی سالمی را برای خود انتخاب کنند. مجله اعتیاد صدها مقاله علمی و تحقیقی درباره جوانب گوناگون اعتیاد و روش های درمان اعتیاد منتشر کرده که علاقمندان میتوانند از آنها استفاده کنند.
بررسی روشهای معمول ترک اعتیاد
جمع بندی
به طور کلی، وسوسه به عنوان یک پدیده روانی و عاطفی بسیار پیچیده و متنوع، از تأثیرات گستردهای بر زندگی انسانها برخوردار است. اعتیاد به مواد مخدر و الکل نیز به عنوان یکی از جنبههای مهم وسوسه، نیاز به توجه و مداخله جدی دارد تا افراد بتوانند از این دامنه خطرناک فرار کنند و به سمت یک زندگی سالم و پایدار حرکت کنند.
با تمام وجود باید برای مقابله با هرگونه وسوسهای که با ما روبرو میشود، آماده باشیم و از طریق دعا، کمک پروردگار و شرکت در برنامههای موثر مانند معتادان گمنام یا الکلیهای گمنام از آن دوری کنیم.
تحریریه مجله اعتیاد