اعتیاد دیفنوکسیلات

اعتیاد دیفنوکسیلات

عوارض مصرف خودسرانه داروی اسهال

    دیفنوکسیلات diphenoxylate یک داروی ضد اسهال است که بدون تجویز پزشک قابل خرید از داروخانه‌ها نیست. دیفنوکسیلات جزو داروهای اپیوئیدی محسوب میشود و تنها برای مصرف دو روز و تنها با نسخه پزشک باید مصرف شود.  دیفنوکسیلات با کاهش سرعت هضم و شل کردن عضلات گوارشی، اسهال را درمان می‌کند.

    مصرف دیفنوکسیلات در دوزهای بالا ممکن است احساس سرخوشی مصنوعی ایجاد کرده و فرد را به مصرف مکرر تشویق کند. مصرف مداوم اغلب نیازمند افزایش تعداد قرص برای لذت بیشتر می‌شود. متاسفانه اعتیاد دیفنوکسیلات در برخی کشورها مانند ایران و هندوستان رو به افزایش است.

    دیفنوکسیلات که با نام لوموتیل نیز شناخته می‌شود همراه آتروپین برای جلوگیری از سوء مصرف  مورد استفاده قرار می‌گیرند. به‌دلیل خطر قطع تنفس، نباید کودکان و افراد مبتلا به عفونت کلستریدیوم از این دارو استفاده کنند.

    دیفنوکسیلات برای ترک اعتیاد

    بر اساس آمارهای منتشر شده، دیفنوکسیلات چهارمین داروی پرفروش در ایران است که نشان‌دهندهٔ سوءاستفاده گسترده از آن است. افرادی که قصد ترک یا درمان اعتیاد به مواد مخدر را دارند، بیشترین مصرف‌کنندگان دیفنوکسیلات هستند. آن‌ها به توصیه دیگران یا به شیوهٔ خودسرانه، این دارو را برای کاهش علائمی که از قطع مواد مخدر ناشی می‌شود، مصرف می‌کنند. متأسفانه، در برخی موارد، افراد با مصرف صدها قرص به طور همزمان، سلامتی و زندگی خود را به خطر می‌اندازند. این نکته مهم است که تولیدکنندگان دیفنوکسیلات برای جلوگیری از سوءاستفاده، مقداری آتروپین به آن افزوده‌اند، اما این اقدام همواره بهبودی کامل را فراهم نمی‌کند.

    سوء مصرف و اعتیاد دیفنوکسیلات

    آثار سوء مصرف دیفنوکسیلات در افراد با مصرف طولانی مدت و مقدار زیاد دارو، متفاوت است و بیشتر شامل علائمی مانند خشکی دهان، تاری دید، یبوست‌های مزمن، خواب آلودگی، کاهش اشتها، خارش، مشکلات تنفسی، تشنج، مشکلات در دفع ادرار، تاول‌های شدید عفونی، ناتوانی جنسی و تیک‌های عصبی می‌شود.

    قطع به یکباره دیفنوکسیلات در مصرف‌های با دوز بالا امکان‌پذیر نیست و در واقع هیچ دارویی به تنهایی قادر به رفع علائم آن نیست. اما با استفاده از روش درمان تدریجی و کاهش پله‌ای دارو، بسیاری از افراد که روزانه بیش از ۲۰۰ قرص همراه با مواد مخدر یا داروهای دیگر مصرف می‌کردند، اکنون بهبود یافته و درمان شده‌اند، هرچند که مسیری دشوار را پیموده و عوارض وحشتناکی را تجربه کرده‌اند.

    اعتیاد دیفنوکسیلات
    دیفنوکسیلات چهارمین داروی پرفروش در ایران است که نشان‌دهندهٔ سوءاستفاده گسترده از آن است. این دارو اعتیادآور است و دوزهای بالای قرص دیفنوکسیلات می‌تواند منجر به اوردوز و مسمومیت شود.

    در مجله اعتیاد بیشتر بخوانید

    همه آنچه باید درباره ترک داروهای اپیوئیدی بدانید

    بهترین روش ترک و درمان اعتیاد

    Diphenoxylate Abuse


    آیا قرص دیفنوکسیلات اعتیاد‌آور است؟

    اغلب انتظار اعتیاد‌آور بودن از داروهایی که مصرف رایج دارند، نداریم. اما باید توجه داشت که دیفنوکسیلات به عنوان یکی از مشتقات داروهای اپیوئیدی ( داروهایی با مواد مخدر تریاک)، می‌تواند اعتیادآور باشد. بنابراین، مصرف آن باید توسط پزشک تجویز شود و دوزهای مصرفی به دقت توسط او مشخص شود. همچنین، باید توجه داشت که مصرف دیفنوکسیلات برای کودکان زیر 2 سال ممنوع است و برای کودکان بزرگ‌تر نیز تنها با توجه به توصیه پزشک باید مصرف شود. ترک این دارو ممکن است فرآیند بسیار سخت و دشواری باشد.

    دیفنوکسیلات مرفین دارد؟

    این پرسش بسیاری را به خود مشغول کرده است. این دارو، هرچند در دسته شبه تریاک‌ها قرار می‌گیرد، اما در ساختار آن از مرفین استفاده نمی‌شود. دیفنوکسیلات شامل آتروپین و دیفنوکسیلات است. با این حال، به دلیل وجود مواد شبیه تریاک، احتمال معتاد شدن وجود دارد. اگر شما یا عزیزانتان دچار زیاده‌روی در مصرف این دارو شده‌اید، می‌توانید با مشاوران کمپ ترک اعتیاد معتبر یا متخصصین درمان اعتیاد تماس بگیرید.

    عوارض قرص دیفنوکسیلات

    عوارض قرص دیفنوکسیلات بسیار متنوع است و می‌تواند منجر به مسمومیت شود. بنابراین، اطلاعات کافی در مورد شیوه و میزان مصرف و عوارض این دارو بسیار اهمیت دارد. برخی از عوارض احتمالی عبارتند از:

    خواب آلودگی، سرگیجه و سردرد

    ادامه یا تشدید اسهال و حتی تبدیل آن به اسهال خونی

    حالت تهوع و استفراغ

    مشکلات تنفسی و تنگی نفس

    درد شدید معده

    تاری دید و خشکی دهان

    کاهش اشتها و بی‌حسی عضلات

    افکار غیر عادی

    تپش قلب و بی‌قراری

    ورم لثه‌ها و صورت

    در صورت مشاهده هر یک از این علائم، باید به پزشک مراجعه کرده و دستورات او را رعایت کنید.

    نام‌ های تجاری و رایج

    این دارو در بازارهای مختلف جهانی نام‌های مختلفی دارد؛ بنابراین ممکن است در پیداکردن آن کمی گیج شوید. این دارو به نام‌های زیر در دسترس است:

    لوموکوت

    لوموتیلی

    لونوکس

    وی آترو

     اوردوز دیفنوکسیلات

    دوزهای بالای قرص دیفنوکسیلات، مانند ۷۵ تا ۱۰۰ میلی‌گرم، می‌تواند منجر به اوردوز و مسمومیت شود. اعتیاد  دیفنوکسیلات، علائمی همچون تشنج، خشکی پوست، تغییرات در مردمک، توهم، مشکلات در ادرار، تپش قلب، تنگی نفس و حتی کما ممکن است ظاهر شوند. علائم معمولاً ۱۲ ساعت یا بیشتر پس از مصرف دارو ظاهر می‌شوند. در صورت مشاهده این علائم، باید بلافاصله به پزشک مراجعه کرده و خدمات اورژانسی مانند شستشوی معده و استفاده از داروهای تسکین‌دهنده را دریافت کنید. اکثر موارد مسمومیت پس از ۲۴ تا ۴۸ ساعت درمان می‌شوند و بیمار به شرایط عادی باز می‌گردد. همچنین باید مواظبت کنید که مصرف این دارو همزمان با الکل بسیار خطرناک است و می‌تواند به مسمومیت‌های شدید یا مرگ منجر شود. بنابراین، در دوران مصرف این دارو، از مصرف داروهای دیگر و الکل خودداری کنید و دستورات پزشک را رعایت کنید.

    تحریریه مجله اعتیاد