زندگی در کمپهای ترک اعتیاد به اینترنت کرهجنوبی
کره جنوبی برترین زیرساخت های ارتباطی درسطح جهان را دارد، تقریبا همه افراد این کشور از گوشیهای هوشمند استفاده میکنند و به اینترنت پرسرعت دسترسی دارند. همین امر سبب بروز مشکلاتی شده است. طبق آمارهای رسمی که سال گذشته منتشر شده است حدود 140 هزار جوان در این کشور به اینترنت اعتیاد دارند، برخی گزارشهای غیر رسمی نیز اعلام کرده این این تعداد خیلی بیشتر از آمار ارائه شده است.
وجود چنین آمار نگران کنندهای سبب شده است تا در سراسر این کشور مراکزی تاسیس شود که نوجوانان برای درمان اعتیاد به اینترنت به آنها مراجعه کنند.
مدارس این کشور نیز برای جلوگیری از اعتیاد کودکان به اینترنت برنامههای ویژهای در دستور کار قرار دادهاند.
اعتیاد به اینترنت چگونه است؟
اعتیاد به هرچیزی به این معناست که شخص کنترلی روی استفاده از آن ندارد و به همین دلیل استفاده را تا جایی پیش میبرد که برایش مضر باشد.
به این ترتیب، اعتیاد به اینترنت زمانی رخ میدهد که فرد استفاده از اینترنت را تا جایی پیش میبرد که موجب آسیب جسمی، روحی و یا هر دو برای او میشود. این مسئله ممکن است بر روی رفتار فرد و نحوه تعامل وی در دنیای واقعی تاثیر بگذارد. همچنین این افراد ممکن است زمان را از دست بدهند و از نیازهای اساسی خود مانند خوردن و خوابیدن غافل شوند. مانند سایر انواع اعتیاد، عدم دسترسی به اینترنت میتواند مشکلاتی مانند احساس خشم و غم برای فرد معتاد ایجاد کند.
درباره کمپ ترک اعتیاد به اینترنت
کمپ ترک اعتیاد به اینترنت مکانی است که فرد معتاد به اینترنت می تواند به منظور تغییر ارتباط ناسالم با اینترنت به آنجا مراجعه کرده و کمک دریافت کند. در این مراکز افراد یاد می گیرند چگونه از دنیای آنلاین مستقل شوند و احساسی را که در زمان آنلاین بودن دارند تغییر دهند.
در کمپ ترک اعتیاد به اینترنت موجو (Muju) ، قوانین بسیار سخت گیرانهای وجود دارد. از جمله اینکه همراه داشتن گوشی تلفن مجاز نیست. به محض ورود به این مرکز فرد باید تمامی وسایل الکترونیکی و برقی خود حتی اتوی مو را هم تحویل دهد.
در این مرکز که هدف و تمرکز اصلی آن افزایش احساس رضایت نوجوانان نسبت به خودشان بدون استفاده از گوشی موبایل است، دورههای هنری، ورزشی، بازی و سایر فعالیتهای جمعی به گونهای طراحی شده است که نوجوانان را از دنیای مجازی و دیجیتالی خارج کرده و به دنیای واقعی برگرداند. ایده اصلی فعالیتهای طراحی شده این است که به افراد یاد دهد راههای دیگری غیر از گرفتن “لایک” و بازیهای آنلاین وجود دارد که به فرد احساس خوشحالی هدیه دهد.
همچنین جلسات مشاورهای نیز برگزار میشود که افراد میتوانند راجع به مشکلات خود صحبت کنند. مشاوران به نوجوانان یاد میدهند که چگونه استفاده بیش از حد از گوشی موبایل را کنترل کرده و نحوه ارتباطشان با این وسایل ارتباطی را تغییر دهند.
Yong-chul Shim، مدیر این کمپ اظهار کرده است: “در این مرکز ما سعی داریم گزینههای دیگری را به عنوان جایگزین اینترنت، بازیهای آنلاین و رسانههای اجتماعی در اختیار افراد قرار دهیم. زمانی که ما این کمپ را راه اندازی کردیم، فعالیتهای زیادی را انجام دادیم تا به نوجوانان یاد دهیم در خارج از دنیای مجازی کارهای زیادی را میتوانند انجام دهند و ارزش و اعتبار خود را بالا ببرند.”
حضور در کمپ ترک اعتیاد به اینترنت چه حسی برای فرد دارد؟
هاون 17 ساله که به دلیل اعتیاد به تماشای یوتیوپ در کمپ کره جنوبی حضور دارد، میگوید: “من تقریبا هر روز یوتیوب را تماشا میکردم، گاهی حدود 18 ساعت در روز به تماشای یوتیوب مشغول بودم. من گوشی موبایل را با خودم به توالت میبردم و در حالی که مشغول خوردن بودم آن را نگاه میکردم. با خودم میگفتم فقط یک ساعت این ویدئو را تماشا میکنم اما بعد متوجه میشدم ساعتها گذشته است و من همچنان مشغول تماشای ویدئو هستم و کنار گذاشتن آن خیلی برایم دشوار بود.”
هاون میگوید زندگی در کره جنوبی میتواند واقعا استرس زا باشد. به خصوص اینکه از نوجوانان انتظار دارند در مدرسه سخت کار کنند. بنابراین او فکر میکند بسیاری از مردم کشورش برای کاهش استرس از گوشیهای هوشمند استفاده میکنند. هاون میگوید او برای داشتن حس خوب ویدئوهای یوتیوب را تماشا میکرده است.
انجام این کار تاثیر زیادی روی زندگی هاون داشته است. وی ادامه میدهد که: “این موضوع روی تکالیف مدرسهام و زمانی که با دوستانم صرف میکردم تاثیر گذاشته بود. ما وقتی با هم بودیم، صحبت نمیکردیم و فقط با گوشیهای تلفنمان مشغول بودیم. در مدرسه و هنگام حضور در کلاس خوابم میبرد و بی دلیل به اطرافیانم عصبانی میشدم.”
هاون به این نتیجه میرسد که با مشکل مواجه شده است و باید برای حل آن چارهای بیاندیشد. او مراجعه به کمپ ترک اعتیاد به اینترنت را راه حلی برای غلبه بر مشکل خود میداند. هاون ادامه میدهد: “من میخواستم بر اعتیاد خود غلبه کنم و به جای صفحه گوشی موبایل، به دنیای اطرافم نگاه کنم. حضور در این کمپ فرصت مناسبی برای من است که بتوانم مشکلم را رفع کنم.”
هاون یکی از 10 دختر حاضر در «کمپ موجو» است، مدت زمان حضور در کمپ به میزان جدی بودن اعتیاد فرد بستگی دارد و حدود یک الی چهار هفته طول می کشد. در روز اول مراجعه به کمپ، تلفن همراه هاون از او گرفته شد، این اقدام برای او بسیار دشوار بود و نگران بود چطور با این مشکل کنار بیاید.
Tae-joon Kim، یکی از کارکنان کمپ توضیح میدهد که چطور برخی از نوجوانان مراجعه کننده نمیتوانند با تحویل دادن وسایل الکترونیکی شان کنار بیایند، در برابر آن مقاومت میکنند و میخواهند به خانه برگردند. او میگوید: “زمانی که مراجعه کنندگان تلفن همراه شان را تحویل میدهند لحظات سختی برای آنها آغاز میشود.”
با گذشت روزهای ابتدایی هاون و دیگر مراجعه کنندگان به این مرکز به زندگی بدون استفاده از تلفن همراه عادت کردهاند. هاون امیدوار است بعد از خارج شدن از کمپ و برگشتن به خانه هم بتواند مدت زمان تماشای ویدئوهای آنلاین را مدیریت کند و اوقات فراغت خود را با خانواده سپری کند.
مبنع :BBC