پنج نکته کلیدی برای افزایش طول عمر
همه ما دوست داریم که بیشتر عمر کنیم!
بسیاری از مردم بر این باورند که که امید به زندگی و طول عمر تا حد زیادی توسط ژنتیک تعیین میشود. ژنها در این مورد نقش دارند ولی عوامل محیطی مانند رژیم غذایی و شیوه زندگی، برای افزایش طول عمر نقش مهمتری دارند.
در ادامه ۵ عادتی که طول عمر را افزایش میدهد، بیان میکنیم.
تغییر نگرش و مثبت گرایی خطر بیماریهای قلبی را کاهش میدهد. بسیاری از مردم در جستجوی شادی هستند و در واقع حق دارند شاد زندگی کنند چراکه شادی از شاخصههای رفاه اجتماعی است. اما در حقیقت به دست آوردن شادی آسانتر از آن چیزی است که ما فکر میکنیم.
نکته شماره ۱، کالری کمتر غذای بیشتر
درست خواندید، اشتباه تایپی در کار نیست. هنگامی که محققین تغذیه، به صرف شام به سراسر جهان، از یونان گرفته تا ژاپن و آمریکا، رفتند، راز مهمی از سلامتی را کشف کردند: بشقاب خود را از سبزیجات و میوه، حبوبات و غلات، پر کن و اهمیتی به خواکیهای پر کالری، مانند چیزبرگر، سسهای خامهای و گوشتهای پر چرب نده!
نتیجه: کالری کمتر، آنتی اکسیدانهای ضامن سلامتی بیشتر، زندگی طولانی تر، شادتر، فعالتر و بدون وابستگی. چرا؟
به گفته بدلی ویلکاکس پزشک «مؤسسه تحقیقات سلامت» در هانولولو و مدیر تیم پژوهشی تحقیق و مطالعه بر روی طول عمر مردم اوکیناوا، افرادی که در اوکیناوا زندگی میکنند نسبت به افرادی که از یک رژیم غذایی سبک غربی پیروی میکنند، غذاهای فوق العاده بیشتر و پر حجم تری مصرف میکنند. اما بیشترین مصرف آنها غلات و محصولات کم کالری است و درصد بسیار ناچیزی از وعده روزانه ایشان را غذای پر چرب و پر کالری تشکیل میدهد. این رویه یعنی ترکیبی از خوردن غذای فراوان با کالری کم، که سلامتی و طول عمر را به مردم این منطقه هدیه کرده است.
خطر ابتلا به زوال عقل، حملات قلبی، سکته و سرطان نیز در بین این مردم در پایین ترین حد خود در کل جهان قرار گرفته است.
داشتن یک تغذیه سالم میتواند خستگی و احساسات منفی را از شما دور کند اما مکانی که شما در آن غذا میخورید نیز میتواند بر میزان لذتی که از غذا خوردن میبرید تاثیر داشته باشد. در مکانهایی غذا بخورید که احساس بهتری به شما منتقل میکنند.
نکته شماره ۲، استفاده از ورزش به عنوان یک واکسن ضد پیری
بر کسی پوشیده نیست که فعالیتهای بدنی قدرت ماهیچهها را بالا برده، کالری آزاد کرده و شادابی را به شما هدیه میکنند. اما اخیراً محققین به کشف جدیدی از فواید ورزش رسیدهاند: حرکات ورزشی به عنوان یک واکسن قدرتمند ضد پیری عمل کرده و با روند پیر شدن مقابله میکند. فیزیولوژیستهای دانشگاه فلوریدا افراد سالم رده سنی ۶۰ الی ۸۰ سال را به مدت ۶ ماه در برنامه آموزش کنترل وزن تحت نظر گرفته و سپس آنها را به منظور بررسی آسیب رادیکالهای آزاد، مورد آزمایش قرار دادند.
دانشمندان با نتایج شگفت انگیزی مواجه شدند. تخریب رادیکالهای آزاد در افرادی که حرکات ورزشی کم فشار و نرمی را انجام دادند فوق العاده کم و نامحسوس بود. در حالی که این میزان تخریب در افرادی که تمرینات بدنی پر فشار را تجربه کردهاند مقداری افزایش داشت. در این میان در گروه دیگری که هیچ تمرین بدنی را انجام ندادند میزان تخریب ۱۳ درصد افزایش داشت.
نتیجه: ورزش و فعالیتهای بدنی کم فشار ممکن است بهترین گزینه ممکن برای حفاظت از قلب و عروق باشد. به گفته «رابرت ناید» متخصص طب ورزشی در کالیفرنیا، ورزش نکردن، خطر ابتلا به حمله قلبی را دو برابر میکند. هیچگاه برای شروع دیر نیست. دکتر ناید معتقد است حتی افرادی که تا امروز هیچگونه ورزشی انجام نمیدادند، اگر هم اکنون برخی تمرینات مختصر را شروع کنند، بیشترین سود را بردهاند.
نکته شماره ۳، پیدا کردن یک کار جالب
زندگی همیشه پر مشغله است و اهمیتی نمیدهد که شما در چه سن و سالی قرار گرفتهاید. اما حقیقت این است که همانگونه که کسی در حرفه خود به پیشرفت میرسد، همانگونه که بچه ها به سن بلوغ میرسند و همانگونه که افراد به اهداف جاه طلبانه خود جامع عمل میپوشانند، ۶۰ سالگی ما نیز وقت پرداختن به اوقات فراغت ما فرا میرسد.
به تعبیری میتوانیم بگوئیم وقت آزاد زیادی داریم. اما تا آن روز، با در نظر گرفتن زمان است که انتخاب به وجود میآید. آسانترین راه این است که ریلکس باشیم، بیشتر تلویزیون تماشا کنیم، بیشتر بخوریم و تا آنجا که میتوانیم با تلفن صحبت کنیم. اما آیا این انتخاب درستی است؟
انتخاب بهتر؟ موضوعی را پیدا کنید که به آن علاقمند باشید و بخواهید وقت خود را به آن اختصاص دهید و از آن لذت ببرید. چرا؟ تحقیقات دانشمندان نشان داده کارهایی که انسان از انجام آنها لذت میبرد تاثیر بیشتری در حفظ سلامتی در دهه های ۵۰، ۶۰، ۷۰ زندگی و حتی پس از آن ایجاد میکند.
نکته شماره ۴، تماس مرتب با دوستان و آشنایان نزدیک
ارتباط نزدیک با دوستان و خانواده ، یک منبع شادی و سپری محکم در برابر استرس است. این منبع پایدار شادی، میتواند منجر به کاهش مشکلات روحی و جسمی گردد. مجلات علمی بارها و بارها این موضوع را ثابت کردند که بودن دوستان در کنار ما تغییرات بیوشیمی مغز را تحریک کرده و احساس شادی و آرامش را به سوی ما روانه میکند. این احساس همچنین منجر به تقویت احساس امنیت میشود.
نتیجه: وقتی برای مدت طولانی تنها هستید (تعریف طولانی ممکن است برای هر یک از ما با دیگری فرق داشته باشد)، افزایش استرس و در نتیجهی آن افزایش ترشح هورمون کورتیزول، باعث تشدید بیماری قلبی، افزایش فشار خون، افسردگی و مشکلات خواب میگردد.
کلید شماره ۵، سوق دادن ذهن به جهات مثبت
با قرار دادن ذهن در مسیر سازنده، میتوانید خطر ابتلا به زوال عقل را کاهش دهید. برای این کار نیازی به برنامههای کامپیوتری آنچنانی و یا بازیهای فکری نیست. ورزشهای سادهی مغزی، چیزی که نورولوژیست ها اصطلاحاً به آن نوروبیک (ایروبیک ذهنی) میگویند، شامل ورزشهای سادهای است که منجر به رشد سلولهای مغز شده و آنرا همواره جوان و فعال نگه میدارد.
ایدهی نوروبیک از یک کشف قابل ملاحظه ناشی شده است: در جریان کالبدشکافی ۱۳۷ جسد که به بیماری آلزایمر مبتلا بودند، پژوهشگران دریافتند که اگرچه این زنان و مردان پلاکها و گرههای مغزی بیماری آلزایمر پیشرفته را داشتند، اما علائم آن بسیار خفیف ر از آن چیزی بود که می بایست باشد.
زمانی که محققین به بررسی دقیقتر پرداختند به یک توضیح منطقی دست یافتند: مغز بیماران وزن بیشتری داشت و شامل نورونهای (سلولهای مغزی) بیشتری از حالت معمول بود و به این موضوع اشاره داشت که افراد یک رزرو شناختی داشتهاند؛ ذخیرهای از مسیرهای اضافی عصبی که به آنها اجازه میداد برای مدت طولانیتری عملکرد نسبتاً طبیعی داشته باشند.
موضوع جالبتر، تحقیقات و مشاهدات نشان داده افرادی که به واسطه شغلشان و یا انجام بازیهای فکری، فعالیتهای مغزی بیشتری دارند، این ذخایر مغزی را به تصرف خود در آوردهاند.
پژوهشگران بر این باورند که تقویت مغز شباهتهای زیادی به تقویت عضلات در تمرینات ورزشی داشته و میتواند فواید یکسانی داشته باشد: مغزی قویتر، تندرستتر و با انعطاف پذیری بیشتر، برابر با طول عمر بیشتر است.
برگرفته از Reader’s Digest
درباره اعتیاد و بهبودی در مجله اعتیاد بیشتر بخوانید: