اعتیاد و روابط جنسی

تاثیر مواد مخدر بر زندگی زناشویی و روابط جنسی

رابطه اعتیاد و اختلال جنسی

    اعتیاد رابطه نزدیکی با مسائل و عملکردهای جنسی دارد. بسیاری با تصور آن که مصرف مواد مخدر منجر به طولانی‌تر شدن رابطه جنسی می‌شود، به آن روی می‌آورند. متاسفانه مواد مخدر در دراز‌مدت، منجر به مشکلات بیشتری در ناتوانی جنسی خواهد شد.

    مواد مخدر با ایجاد تغییر در ترشح هورمون‌ها باعث بروز تغییراتی در شرایط جسمی فرد می‌شوند. این تغییرات بسیاری از عملکردهای بدن نظیر، خواب، اشتها و همین‌طور برقراری رابطه جنسی را تحت تأثیر خود قرار می‌دهد. معمولاً در ابتدای استفاده از مواد مخدر عملکرد جنسی فرد بهبود پیدا می‌کند. این بهبود معمولاً به‌صورت دیرانزالی و افزایش مدت برانگیختگی و همین‌طور لذت بیشتر در رابطه جنسی خود را نشان می‌دهد و تبدیل به انگیزه‌ای برای استفاده بیشتر از این مواد می‌شود.

    مواد اعتيادآور همچنان برای سلامت جسمي و رواني مضر هستند.  اعتیاد بر روابط زناشويي نيز اثرات زيانباري را به جاي مي‌گذارند. اتفاقي که مي‌افتد اين است که موادی مانند ترياک خاصيت آرام‌بخش دارند، در نتيجه حساسيت در فرد مصرف‌کننده کم مي‌شود و وقتي اين اتفاق مي‌افتد، حساسيت در ناحيه تناسلي‌ هم کم شده و اگر فرد مبتلا به انزال زودرس باشد، مشکل‌اش در ابتداي مصرف اين مواد حل مي‌شود و مي‌تواند مدت رابطه جنسي‌اش را افزايش بدهد. اما به مرور در نتيجه مصرف اين مواد، اضطراب در فرد بيشتر خواهد شد و براي اينکه بتواند به همان حالت برسد مجبور است ميزان مصرف مواد و دفعات آن را افزايش دهد، در نتيجه هم وابسته مي‌شود و هم مشکل انزال زودرس‌اش حل نمي‌شود و به مرور به مشکلات ثانوي جنسي هم مبتلا مي‌شود.

    مشکل جنسی امری شایع است و به دلایل مختلف رخ می‌دهد. در اکثر موارد، این مشکلات مربوط به دیگر سختی‌ها یا چالش‌های زندگی است. مثلا اگر مضطرب هستید و دغدغه زیادی دارید، دلتان نمی‌خواهد رابطه جنسی برقرار کنید یا به کسی نزدیک شوید. این مشکل معمولا خفیف و کوتاه مدت است و با تغییر میزان استرس از بین می‌رود. مشکلات پیچیده و شدیدتر تاثیر عمیق و بلند مدت دارد که روی جنبه‌های مختلف زندگی، روابط و حتی میل جنسی تاثیر می‌گذارد. 

    در این گزارش مجله اعتیاد به تاثیر بعضی از مواد مخدر بر روابط سکس افراد مي‌پردازد.

    ماری جوانا و سکس
    علاوه بر ماری‌جوانا، متاسفانه ترياک و ساير مواد هم‌خانواده آن مانند شيره به علت کمي آگاهي مردم و اطلاع‌رساني نکردن مناسب در اين زمينه خيلي وقت‌ها به صرف داشتن يک رابطه جنسي خوب مصرف مي‌شوند

    در مجله اعتیاد بیشتر بخوانید

    دروغ، فریبکاری و هرز‌گی؛ اعتیاد جنسی و بهبودی

    برای ترک اعتیاد چه بخوریم؟

    مواد توهم زا: قارچ سحرآمیز یا داروی شیطان

    sexual side effects of drugs


    تاثیر ماری‌جوانا در روابط جنسی

    در مورد ماري‌جوانا که بعضي‌ها آن را با نام حشيش يا گرس یا گل مي‌شناسند، پژوهش‌هاي زيادي انجام شده است. مصرف اين ماده در درازمدت مي‌تواند موجب ناباروري در زنان و عقيمي در مردان شود. ماده موثره موجود در حشيش تحت عنوان کانابينوييد مي‌تواند در مردان سبب کاهش هورمون مردانه يا تستوسترون شده و موجب اختلال در ميل جنسي شود، همچنين در طولاني مدت سبب اشکال در نعوظ خواهد شد. در خانم‌ها هم، مصرف اين مواد مي‌تواند موجب به هم ريختن سيکل قاعدگي و عادت ماهانه شود. از سوي ديگر اين ماده مي‌تواند موجب بي‌انگيزگي و بي‌ارادگي در افراد در تمام جوانب زندگي شود، به اين شکل که هيچ چيزي براي‌اش مهم نيست، از چيزي لذت نمي‌برد و احساس بي‌ارادگي حتي در روابط جنسي مي‌کند. در نتيجه فرد، اراده، ميل و رغبتي به انجام عمل زناشويي ندارد و همين امر مي‌تواند مشکلاتي را هم در فرد مصرف کننده و هم در طرف مقابل‌اش ايجاد کند.

     اعتیاد و روابط جنسی

    خانواده ترياک

    متاسفانه ترياک و ساير مواد هم‌خانواده آن مانند هروئین و شيره به علت معضلات فرهنگي که در جامعه ما وجود دارد و کمي آگاهي مردم و اطلاع‌رساني نکردن مناسب در اين زمينه خيلي وقت‌ها به صرف داشتن يک رابطه جنسي خوب مصرف مي‌شوند. درست است که اين مواد در کوتاه مدت سبب عملکرد بهتر جنسي و برطرف شدن زود انزالي مي‌شوند ولي در دراز مدت مي‌توانند اشکالات عمده‌اي را ايجاد کنند. متاسفانه براي مدت زيادي قرص‌هایی مانند ترامادول و متادون که از مشتقات ترياک است در بازار وجود دارد که برخي از افراد براي درمان خود از آن استفاده مي‌کنند. غافل از اينکه اين ماده به شدت افراد را وابسته کرده و بعد از مدتي همان مشکلاتي که از نظر جنسي با ترياک داشتند با اين قرص هم پيدا مي‌کردند. در حال حاضر نيز متاسفانه آگاهي افراد نسبت به اين قرص کم است و نمي‌دانند که قرص و آمپول اين ماده چه تبعات منفي‌اي از نظر جنسي بر فرد خواهد گذاشت. بحث ديگر استفاده از مشتقات ترياک است که سبب سستي و رخوت در افراد مي‌شود و انرژي را در فرد مصرف کننده کم مي‌کند، در نتيجه اين افراد تمايلي به برقراري رابطه جنسي نداشته و انرژي ايجاد و ادامه آن نيز از بين مي‌رود.

    اعتیاد و روابط زناشویی
    مواد اعتيادآور در دوران ابتدايي مصرف ، عملکرد جنسي افراد را تقويت مي‌کنند ولی به مرور اختلالات روانی مانند اضطراب و افسردگي ايجاد نموده و موجب مي‌شوند مشکلات جنسي ثانويه‌اي نيز ايجاد شود

    مواد محرک و آمفتامين‌ها

    مواد تحريک‌کننده عبارت‌اند از شيشه، آمفتامين‌ها، کوکايين، اکستسی ecstacy و ريتالين. ريتالين دارويي بود که براي کودکان بيش فعال استفاده مي‌شد تا سبب افزايش تمرکز شود اما متاسفانه گروهي از افراد با آن آشنا شدند و از آن سوءاستفاده کردند. اکس یا اکستسی هم در کشورهاي مختلف از جمله کشور ما مورد سوءاستفاده افراد به خصوص جوانان قرار مي‌گيرد. مصرف اين مواد محرک، افراد را دچار توهم کرده و در نتيجه حس واقعيت‌سنجي در آنها از بين مي‌رود و چون اين حس از بين مي‌رود، افراد فکر مي‌کنند که هر وقت از اين مواد استفاده ‌کنند ميزان و زمان لذت جنسي‌شان افزايش پيدا مي‌کند، در حالي که اين‌طور نيست. واقعيت اين است که ميزان لذت جنسي اين افراد هنگام استفاده از مواد فوق با زمان معمولي تفاوتي با هم ندارند ولي چون ارتباط اين افراد با واقعيت قطع مي‌شود، لذت جنسي را به اين شکل حس مي‌کنند. خطر عمده استفاده از اين مواد هم همين است که افراد فکر مي‌کنند هرگاه بخواهند يک رابطه سکس مناسب داشته باشند، براي افزايش لذت حتماً مجبورند که از اين مواد مخدر استفاده کنند، در نتيجه نسبت به مصرف اين مواد شرطي مي‌شوند و ديگر نمي‌توانند يک رابطه جنسي خوب بدون مصرف اين مواد را تجربه کنند. اين شرايط سبب کاهش اعتماد به نفس و وابستگي و مشکلات ثانوي ديگر مي‌شود. خطر مهم ديگري که اين مواد دارند اين است که از آنجا که نيمه عمر اين مواد حدود 4 تا 6 ساعت است، فرد ممکن است پس از مصرف تحت تاثير قرار گرفته و دست به رفتارهاي پرخطر جنسي بزند، يعني ممکن است قرباني سوء استفاده جنسي شده و يا به ديگري تجاوز کند. مصرف اين مواد علاوه بر مشکلات جنسي ممکن است فرد را تحت تاثير توهم‌هاي ناشي از اين مواد قرار داده و حوادث مرگ‌باري را براي خودش و ديگران رقم بزند.

    مواد اعتيادآور اختلال جنسي مي‌‌آورند

    پس به‌طور کلي مصرف مواد اعتيادآور موجب اختلال در سه مرحله جنسي شامل مرحله تمايل، مرحله تحريک و مرحله ارگاسم مي‌شود. اين‌گونه مواد در دوران ابتدايي مصرف با کاهش اضطراب يا بالا بردن موقتي خلق، عملکرد سکس افراد را تقويت مي‌کنند ولي به مرور و با استفاده مداوم به تدريج ميل جنسي کم يا قطع مي‌شود و تحريک جنسي صورت نمي‌پذيرد و فرد به مرحله اوج لذت جنسي يا ارگاسم نمي‌رسد و يا اصلا انزالي صورت نمي‌گيرد. و به‌طور ثانوي در خيلي از موارد به مرور اختلالات اضطرابي و افسردگي ايجاد نموده و موجب مي‌شوند مشکلات جنسي ثانويه‌اي نيز ايجاد شود. ختم کلام اينکه مصرف اين مواد در درازمدت با تمايلات جنسي و توانايي جنسي در تضاد کامل هستند، بنابراين توصيه موکد به افرادي که به دنبال يک زندگي جنسي سالم و با نشاط هستند انتخاب راه‌حل‌هاي مناسب و درمان عوامل ايجاد کننده مشکلات جنسي از قبيل اضطراب و افسردگي است، ضمن اينکه ورزش، تغذيه مناسب، استراحت کافي، تفريح مناسب و استفاده از روش‌هاي درماني مناسبي که براي اين مشکلات جنسي در دسترس است، بسيار حايز اهميت است.

    دکتر غلامحسين قائدي / روانپزشک، عضو هيات علمي دانشگاه شاهد

    برچسب‌ها